MiraiEx has become Firi. Read more why.

Hva er kryptovaluta?

Blokkjede og bitcoin. Illustrasjon av VIN DJ

Kryptovaluta, som for eksempel bitcoin eller ethereum, er helt enkelt digital valuta.

Eiendelen, som alltid er virtuell, er sikret med teknikkene som kalles kryptografi, og det er også her betegnelsen “krypto” kommer fra. Krypto betyr “skjult” eller “hemmelig” på gammelgresk, og kryptografi er vitenskapen om prinsipper og teknikker for å skjule informasjon i ulike kommunikasjonssituasjoner.

De fleste kryptovalutaer kjører på desentraliserte nettverk basert på det som kalles blokkjedeteknologi. En blokkjede er en slags desentralisert og distribuert digital “regnskapsbok”. Her kan man registrere, spore og synliggjøre alle digitale transaksjoner. En blokkjede lagrer data i blokker som linkes til hverandre. Videre brukes kryptografi, altså de nevnte teknikkene for å skjule informasjon slik at kun den som er autorisert har mulighet til å avsløre innholdet, for å linke disse blokkene til hverandre.

Dette betyr, helt enkelt, at en kan overføre penger, altså kryptovaluta, til en mottaker elektronisk, uten å gå gjennom en tredjepart, som for eksempel en bank. Dette er en av de viktigste kjennetegnene til kryptovaluta - at de som oftest ikke er styrt av en sentral autoritet. Dette er en sterk kontrast til tradisjonell valuta, eller fiat som det også kalles, og gjør at kryptovaluta teoretisk sett er immun mot manipulasjon fra for eksempel myndighetene.

Bitcoin - verdens første blokkjedebaserte kryptovaluta

For å forstå kryptovaluta nærmere, så anbefaler vi å starte å lese om bitcoin, som var verdens første kryptovaluta basert på blokkjedeteknologi. Kort fortalt er bitcoin en digital valuta en kan oppbevare og overføre direkte til hvem som helst, hvor som helst i verden, uten å gå via tredjeparter. Dette høres nesten helt likt ut som definisjonen av kryptovaluta, og det er jo fordi Bitcoin har satt standarden for denne typen digital eiendel.

Både nettverket Bitcoin og kryptovalutaen bitcoin var revolusjonerende da prosjektet først ble beskrevet av grunnleggeren(e) Satoshi Nakamoto i et såkalt white paper i 2008, og lansert like etter. I dag har Bitcoin vokst til å bli et verdensomspennende finansielt nettverk for verdioppbevaring og betaling, men fortsatt vet vi ikke hvem Satoshi Nakamoto er.

Sjekk gjerne ut artikkelen vår om utviklingen til Bitcoin her. Visste du for eksempel at den første gangen bitcoin offisielt ble brukt som betalingsmiddel var da en mann fra Florida kjøpte to pizzaer for 10 000 bitcoin i 2009? I dagens verdi (juli 2021) tilsvarer dette over 3,5 milliarder kroner!

Hvordan kan en virtuell valuta ha verdi?

Det finnes en haug av myter og misforståelser om kryptovaluta, og én er at bitcoin ikke er en ordentlig valuta med verdi. Kryptovaluta er jo som sagt en virtuell valuta som kan veksles elektronisk, men for at en valuta skal være suksessfull og ha noe verdi, så bør den ha noen spesifikke egenskaper:

  • Det må finnes en grense på hvor mye som finnes av denne valutaen. For mye penger i sirkulasjon kan føre til inflasjon og økonomisk kollaps. Da bitcoin ble lansert i 2009 så bestemte utviklerne seg for at det ikke skulle være mulig å utvinne mer enn 21 millioner bitcoin.
  • Det må gå an å dele valutaen i mindre deler. Dette kan sammenlignes med for eksempel cent eller øre. En skal kunne veksle deler av valutaen inn i større eller mindre enheter, og en skal kunne kjøpe alle mulige varer med valutaen. På samme måte som at det er 100 øre i en norsk krone, så er det 100 000 000 satoshi i en bitcoin.
  • Folk skal kunne benytte valutaen, for eksempel ved handel. Bitcoin er desentralisert, noe som betyr at folk kan bruke penger uten en tredjepart, som for eksempel en bank, og kan brukes av alle som har en bitcoin-lommebok.
  • Det skal være enkelt å overføre valuta fra én person til en annen. Bitcoin kan enkelt overføres mellom folk på minutter. Dette gjøres for eksempel direkte mellom lommebøker eller hos børser som Firi (tidligere MiraiEx).
  • Valutaen skal være holdbar og tåle en støyt. Bitcoin kan ikke bli ødelagt på samme måte som for eksempel en hundrelapp kan bli, siden det ikke er en fysisk enhet. Likevel, det er mulig å miste bitcoin hvis man ikke har kontroll på sine passord og nøkler.
  • Det skal være vanskelig å forfalske valutaen. Bitcoin er tilnærmet umulig å forfalske grunnet bruk av avansert kryptografi og blokkjedeteknologi.

Bitcoin oppfyller alle kravene over, og kan dermed fungere som penger.

Her kan du lese mer om hvorfor norske kryptoforskere mener at bitcoin har verdi.

Andre kryptovalutaer

Det finnes i dag utallige kryptovalutaer, og alle som ikke er bitcoin kalles for altcoins.

Lær mer om de ulike kryptovalutaene Firi (tidligere MiraiEx) fører her:
Hva er Ethereum?
Hva er Litecoin?
Hva er Ripple og XRP?
Hva er Cardano?
Hva er Dai? Og hva er en stablecoin?

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile