Illustrasjon av NFT (Non fungible token) på Ethereum. Illustrasjon av Øyvind Fjørtoft

Hva er NFT? - Komplett guide for nybegynnere

NFT står for “non-fungible token”, og er helt enkelt et unikt bevis på eierskap over noe som ikke er fysisk, som digitale filer som kunst, lyd, videoer, gjenstander i videospill og andre former for kreativt arbeid. NFT er en unik kode, lagret og beskyttet på en offentlig tilgjengelig blokkjede.

NFTs har fått mye oppmerksomhet i løpet av de siste årene, og har fått dekning i mainstream medier - der teknologi-entusiaster, kunstnere, investorer og kjendiser har kastet seg på bølgen. Mange har lest overskrifter om NFT-kunst som har blitt solgt for svimlende summer. Nå som "NFT-hypen" har lagt seg litt kan det kanskje fremstå for mange som om det hele var en tåpelig boble, men som vi skal komme tilbake til kan NFT-teknologien by på mange reelle bruksmuligheter og vise seg som en viktig teknologi i fremtiden.

NFTs egner seg godt til å bevise eierskap av digitale filer. Digitale filer kan igjen være så mangt, alt fra digitale bilder og musikk til eierskap over eiendom i den virkelige verden. NFTer kan brukes til å sikre digital identitet, slik som bankid, og det kan gi nye muligheter for å gi kunstnere og artister inntekter. Dette er bare noen få eksempler på hva NFT-teknologien kan brukes til, og det er derfor NFTs faktisk ikke bare er en kortsiktig "hype".

I denne artiklen skal vi forsøke å svare på alle de vanlige spørsmålene rundt NFTer. Hvis du fortsatt har spørsmål etter å ha lest denne artikkelen er det bare å kontakte oss på [email protected]

Lær det grunnleggende om kryptovaluta her.

Er NFT lovlig i Norge

Ja, selvfølgelig. Det er lovlig på samme måte som andre typer kryptovaluta. Men husk å betale skatt hvis du selger med gevinst. Les mer om Firi og hvordan du kan investere i bitcoin og andre kryptovalutaer hos nordens største kryptobørs.

Når kom NFT (Non-fungible tokens)?

Ideen ble først eksperimentert med av en utvikler på blokkjeden "Namecoin" i 2014. Det første NFT prosjektet kom i 2015 rett etter lanseringen av Ethereum blokkjeden. NFT var en av de innovasjonene man kunne bruke Ethereum til.

I 2017 lanserte Ethereum den tekniske standarden for NFTer kalt "ERC-721 standard", som er den standarden man bruker på de fleste av dagens NFTer. Etter dette dukket flere kjente NFT prosjekter som f.eks "Crypto Punks" opp.

Hva er krypto kunst (NFT-kunst)?

Krypto kunst er en annen betegnelse for kunst som selges som NFTer på kryptomarkedet. Dette kan være digital kunst, men NFTene kan også representere fysisk kunst.

Hvordan funker NFT?

NFT er et unikt sertifikat lagret på blokkjeden som viser at du er den unike eieren til en spesifikk eiendel. Dette er oftest en digital eiendel, som f.eks digital kunst, også omtalt som NFT-kunst eller krypto-kunst, men kan også i noen tilfeller være en fysisk eiendel, musikk eller annet. I denne artikkelen skal vi utdype nærmere hvordan dette fungerer.

Hva betyr “non-fungible”?

Jo, at det er unikt. Tokenet er bevis på at du er den eneste eieren. Det er en digital kontrakt som viser at du eier en unik digital eiendel. Det motsatte av "non-fungible" er fungible, som f.eks er en beskrivelse som passer for Bitcoin. Én Bitcoin er ikke ulik en annen bitcoin. Det er det samme. Bitcoin er altså "fungible".

Hva betyr det at NFTer lagres i en blokkjede?

Blokkjeden egner seg til å dokumentere hvem som eier hva digitalt. Siden blokkjeden er laget for å ikke kunne manipuleres og være transparent slik at alle kan sjekke aktiviteten på blokkjeden, så kan man enkelt være sikker på hvem som eier NFTen, hvem som har eid den tidligere, og hvem som er “den originale” kopien.

Før vi fortsetter her, anbefaler jeg å lese denne artikkelen om hva blokkjedeteknologi er.

Ethereum-blokkjeden er den mest brukte for NFTs, men det kan også handles NFTs på andre blokkjeder. For å kjøpe NFTer trenger du derfor en kryptolommebok koblet opp mot den aktuelle blokkjeden, og dette nettverkets “lokale valuta”, f.eks Ethereum på Ethereum-nettverket. Når dette er på plass kan du koble deg på en av NFT markedsplassene og bytte din Ethereum mot NFTer. NB! Husk å gjøre research på hva du kjøper. En NFT kan lages av nesten hvem som helst og du har ingen garanti for at prisen skal øke.

Hvor kjøpe NFTs og digital kunst?

Det enkleste er å kjøpe NFT på en NFT-markedsplass. Disse kobler kjøpere og selgere med hverandre. Det finnes flere alternativer. Dette kan du lese mer om i avsnittene under. Alternativt kan du finne en annen person som er villig til å selge deg sin NFT, men dette er mindre vanlig.

Hva er et NFT market (NFT markedsplass)?

Det er en markedsplass i form av en nettside der du kan handle NFT fra skaperne av NFTen eller av andre brukere. Det finnes i dag en lang liste over slike markedsplasser og hvem du bør velge avhenger stort av hvilke NFT du ønsker å kjøpe. Siden kryptomarkedet består av mange økosystemer har gjerne hver av disse økosystemene én eller flere slike NFT markedsplasser.

Ethereum er det største økosystemet, og den største NFT markedsplassen her er Opensea.io , men det finnes også andre markedsplasser som f.eks Rarible.com Andre blokkjeder som for eksempel Cardano, Solana, Polkadot, Fantom, Avalanche, Luna og flere har sine egne NFT markedsplasser. Du må vanligvis betale med det aktuelle nettverkets kryptovaluta (f.eks Etherum) men noen ganger tilbyr de flere betalingsmuligheter. I tillegg har enkelte av de internasjonale kryptobørsene lansert sine egne NFT markedsplasser.

Her er noen eksempler på NFT markedsplasser:

Opensea.io (Ethereum)

Rarible.com (Ethereum)

Superrare (Ethereum)

cnft.io (Cardano)

solsea.io (Solana)

atomichub.io (Wax)

marketplace.axieinfinity.com (Ethereum, Axie Infinity)

paintswap.finance (Fantom)

NB! Vi har ikke masse erfaring med alle disse markedsplassene så pass på å gjøre din egen research når det gjelder sikkerhet.

Hvilken NFT markedsplass skal jeg velge?

  • Finn ut av hvilken NFT du skal kjøpe.
  • Hvilke blokkkjede er denne NFTen laget på og hvor får du kjøpt den?
  • Skal du kjøpe det direkte fra skaperen f.eks ved å delta i minting av helt nye NFTer, eller skal du kjøpe en NFT på andrehåndsmarkedet?

Vi kan skille mellom markedsplassene.

  • Førstehåndsmarkedet: Du kjøper NFTen direkte fra skaperen. De kommer stort sett i et begrenset antall og kan bli utsolgt raskt. Mange NFT prosjekter har sin egen nettside og NFT markedsplass hvor du får handlet.
  • Andrehåndsmarkedet: Du kjøper NFTen av en annen bruker som er villig til å selge sin NFT til deg. Eventuelt, hvis du er den som ønsker å selge en NFT så er det på andrehåndsmarkedet du må gjøre dette. Dette skjer på markedsplasser som opensea eller lignende.

Hvordan kan jeg selge og kjøpe NFTs?

Hvis du ønsker å selge et kunstverk eller Facebook-posten din som NFT, så blir det opprettet en smartkontrakt på blokkjeden. Du kan i utgangspunktet programmere denne smartkontrakten selv, men det enkleste er å handle via NFT-markedsplasser. Pingvinene, for eksempel, distribueres gjennom OpenSea. Sjekk også ut ENTER. Du trenger også en kryptovaluta-lommebok. Dette gjelder også hvis du vil kjøpe NFTer. Kjøperen laster ned filen og mottar tokenet, altså beviset på eierskapet, til sin kryptovaluta-lommebok.

Du kan dessverre ikke oppbevare NFT hos Firi akkurat nå, men du skal ikke se bort ifra at du kan fylle lommeboken din med pingviner hos oss også i fremtiden. Eller aper. Alt ettersom hva du liker.


Hvis du ønsker å komme i gang med NFTs så er Ethereum et greit sted å starte.

Hva er forskjellen mellom andre kryptovalutaer og NFT?

NFT skiller seg fra andre typer kryptovaluta fordi de er unike. Hvis du bytter en bitcoin mot en annen bitcoin, så har du fremdeles en bitcoin. Det er ingenting som skiller disse. Slik er det ikke med NFT, fordi som med tradisjonell kunst, fysiske samleobjekter eller lignende så vil hvert eksemplar være unikt. Slik er det også for NFTer.

Ellers er NFTer like grundig sikret som annen kryptovaluta, akkurat fordi det er lagret på en blokkjede, noe som gjør at det er nesten umulig å piratkopiere det samtidig som det løser utfordringen med å autentisere digitale eiendeler.

Men, kan man ikke bare kopiere NFTer? De er jo bare digitale bilder?

Men er ikke det bare å høyreklikke og kopiere et bilde av denne pingvinen hvis du absolutt vil ha det? (Slik jeg har gjort med CEO Thuc sin pingvin i bildet her). Joda, det er det, men min versjon her er ikke lenger en NFT. Pluss, hvis du kopierer et bilde uten samtykke, så vil du stjele eiendelen til noen andre, og eieren kan faktisk dokumentere eierskapet på blokkjeden.

Dette fungerer på samme måte som at du kan ta et bilde av et kjent maleri med kameraet ditt, og da har du på en måte det bildet, men du vil aldri kunne bevise for noen at du eier det originale maleriet. Og det er det originale maleriet som har en høy verdi, ikke bildet du tok med mobilkameraet ditt.

Hvorfor kjøper folk NFT-aper, pingviner, katter osv?

NFT blir altså ofte kjøpt og solgt som samleobjekter, og disse pingvinene er akkurat dette. Pingvinene, eller Pudgy Penguins, som de heter, er som nevnt Ethereum-baserte NFT-samleobjekter. Det vil si at det digitale bildet av pingvinen, JPEG-filen, lever på Ethereum-blokkjeden. Det finnes 8888 pingviner som har ulik klesstil og personlighet, og de kan trades på samme måte som andre tokens eller kryptovaluta. Kolleksjonen ble utsolgt på bare 19 minutter på OpenSea, der de distribueres, og den dyreste pingvinen ble solgt for 150 ETH. Det er over fire millioner norske kroner!

Denne pingvinen eies av @TinfoilThuc, CEO i Firi. For å se hele bildet, sjekk ut Instagram-kontoen vår @firiapp

Hvorfor blir noen NFT så verdifulle?

Pingvinene, og andre NFTer, blir enkelt og greit så verdifulle fordi vi vil ha de, samtidig som de er begrenset til et ganske lite antall. Man kan se på det som kunst. Banksy-kunstverket “Moron”, for eksempel, ble solgt som NFT for over 3 millioner kroner. Dette var etter at kunstverket ble brent og ødelagt i en direktesendt video. Også norske kunstnere, som Pøbel, har solgt kunsten sin som NFT. Artister slipper låter som NFTer. Kings of Leon, for eksempel, var det første bandet som slapp et album som NFT.

Men NFTer kan også være en tweet. Eller en GIF. Eller en tegning av en stein. På nettsiden til sistnevnte, Ether Rock, så står det enkelt og greit at “Disse virtuelle steinene tjener ingen formål utover at de kan kjøpes og selges, og gir deg en sterk følelse av stolthet over å være eier av én av de 100 steinene”.

Hva er den dyreste NFT som har blitt solgt?

Den dyreste NFTen som har blitt solgt til nå er et verk kalt "The Merge" av den digitale kunstneren "PAK". Prislappen på 91,8 millioner dollar satte rekord da NFTen ble solgt på Nifty Gateway til 28 893 samlere som kjøpte den sammen delt i 312 686 enheter (som var enkeltstående NFT-er). Startprisen på disse enhetene var $575, som økte med $25 hver sjette time.

Den dyreste NFT som har blitt kjøpt av én enkel aktør var verket "The first 5000 days" av Beeple. Den ble solgt for 69 millioner dollar til en programmerer og krypto-investor i Singapore.

Men er ikke det egentlig bare tullete og meningsløst?

På en måte ja, det kan være vanskelig å forstå hvorfor folk vil betale så mye for digitale bilder av tegneseriefigurer, og mye er drevet av spekulasjon hvor folk kjøper NFTer av den enkle grunnen at de tror de kan få solgt dem igjen til en høyere pris. Dette har man sett mange eksempler på i den fysiske verden med alt fra Pokemon-kort til sjeldne sneakers og kunst. Man kan sikkert også skylde noe på skryterettigheter. “Se på meg, jeg har råd til dette kjempedyre bildet av en stein (Ether Rock)”.

Men på en annen måte så hjelper det å skifte perspektiv og forstå at alt dette også er et stort eksperiment der man utforsker hva denne teknologien kan brukes til, og hva man kan definere som verdifullt.

Det har blitt pekt på at grunnen til at folk betaler mye for disse NFTene er at de fungerer som en eksklusiv klubb, der du er en av de få i verden som er medlem. Noen av prosjektene, som for eksempel Bored Ape Yacht Club, har allerede arrangert virkelige arrangementer som er eksklusive for de som eier en av deres NFTer. I dette tilfellet ser man at den “eksklusive klubben” som i utgangspunktet bare eksisterte på internett, blir en reell fysisk greie hvor NFTen du eier er inngangsbiletten. Folk får venner, bygger nettverk og mer på grunn av NFTen sin, og der ser man et eksempel på at dette kan gi deg ekte verdi utover bare et digitalt bilde.

Man ser at eksperimentering er noe som driver frem ny innovasjon, og det finne allerede flere nye måter man kan bruke NFTer på.

Her er en liste med eksempler på hva NFTer kan brukes til:

  • Selge musikk som NFTer
  • Digital eiendom i metaverse
  • Investering i eiendom
  • Billettsalg
  • Eiendeler i spill
  • Video, 3d figurer og andre digitale filer
  • Fysiske eiendeler: En NFT kan representere eierskapet over en fysisk ting.
  • Medlemskap i en klubb, organisasjon eller lignende.
  • Domenenavn på blokkjeden

Hvordan lage NFTs (Non fungible tokens)?

Hvis du har digitale filer som bilder, musikk, 3D modeller eller lignende kan disse gjøres om til en NFT ved hjelp av smart-kontrakter på en blokkjede som Ethereum, Cardano eller lignende. Mange som lager NFT kunst er interessert i hvordan dette fungerer.

  1. Skaff deg en krypto-lommebok som f.eks Metamask
  2. Kjøp litt ETH hos Firi og send til kryptolommeboken
  3. Koble denne til en NFT markedsplass som f.eks opensea https://opensea.io
  4. Gå til seksjonen for å lage NFTs og last opp filen din
  5. Fyll ut nødvendig informasjon og publiser (Du må betale en avgift i Ethereum eller annen kryptovaluta for å lage din NFT)
  6. Gratulerer! Du har laget en NFT. Nå kommer den vanskelige parten, nemlig å finne ut hvordan du kan få solgt den til en høy pris

Som du ser er det ikke veldig vanskelig å lage en NFT. Men hvis du tror at den automatisk kommer til å bli kjøpt for en stor sum kommer du nok til å bli skuffet. Det er nemlig en rekke andre faktorer som gir en NFT verdi, og disse kan variere stort. Noen hint her er at din NFT gjerne bør kunne tilby en verdi utover å være en digital fil på blokkjeden, eller at det bør være noe unikt med deg eller kunsten din som skaper en entusiastisk fanbase som er villige til å bruker penger på din NFT.

Hva er å minte NFT?

Det er når du oppretter NFTen for første gang og den blir lagret på blokkjeden. Det kan du gjøre enten ved at du kjøper en NFT direkte fra skaperen og eller at du lager din egen NFT som du lagrer på blokkjeden.

Skatt på NFT

Må man skatte av det hvis man tjener penger på NFTs?

Det enkle svaret på dette spørsmålet er JA!

Når du får tar profitt ved å selge en NFT med gevinst regnes dette som skattepliktig på samme måte som om du handler med Bitcoin eller andre kryptovalutaer. Vi anbefaler deg å sette deg inn i de grunnleggende reglene for dette, og vi har skrevet en artikkel om skatt på NFT som du kan lese her.

Hvor mye koster NFTs?

Det kan koste alt fra noen kroner til flere millioner. Det er helt avhengig av hvilken NFT du ønsker å kjøpe. Det er de aller mest kjente og populære NFTene som koster mye. Men det finnes et stort antall andre NFTer til forskjellige priser.

Ønsker du å lære mer om kryptovaluta? Les og lær det grunnleggende om kryptovaluta her!

Hva er NFT Gaming?

NFTer kan fungere som eiendeler i spill. Flere spill har blitt utviklet hvor man kan eie ting og eiendom i spillet som NFTer. Spillet Axie Infinity lot spillerne vinne eiendeler i spillet som også kunne kjøpes og selges som NFT. Andre spill som Decentraland og The Sandbox har laget store verdener hvor spillerne kan utforske og tilegne seg eiendeler. Du kan lese mer om krypto-gaming i denne artikkelen.

Axie Infinity NFT spill

Kjøper eiendom som NFT i spill

Det har faktisk blitt en "greie" å kjøpe digital eiendom inne i spill som "The Sandbox". Dette spillet fungerer som en stor åpen verden der brukerne kan bygge hva de vil på områdene de eier. Flere store brands og personligheter har kjøpt NFT eiendom inne i spillet hvor de kan bygge hva de vil. Eksempler på dette er: Adidas, Snoop Dogg, Atari, Ubisoft, Binance , Warner Music.

Sandbox kart - Eksempel på eiendom i NFT spill

Men hvorfor kjøpe land inne i spillet? Vel det kan være flere grunner til det, men en åpenbar grunn for store merkevarer er at de kan markedsføre seg inne i spillet. Det er ikke ulikt mainstream spill som for eksempel Rockstars GTA. Tenk deg hvis Adidas kunne kjøpe områder inne i GTA spillet som spillere kan besøke mens de utforsker kartet? Det har definitivt en verdi i form av merkevarebygging.

Åsmund Holtan18/02/2022