MiraiEx has become Firi. Read more why.

NFT og pingviner - Hva er greia?

nft

Denne pingvinen eies av @TinfoilThuc, CEO i Firi (tidligere MiraiEx). For å se hele bildet, sjekk ut Instagram-kontoen vår @firiapp

Hva er NFT? Hvorfor er folk villige til å betale millioner for en JPEG av en pingvin eller en stein? Hva er denne nye “krypto-kunsten”?

“Hva er disse pingvin-greiene dere driver med?” spurte en kollega i forrige uke, da halve Firi (tidligere MiraiEx) plutselig hadde byttet ut profilbildet sitt av seg selv med søte pingviner med fargerike klær og ulike hatter. Svarene: FOMO, skryterettigheter og at dette er tydeligvis det vi gjør i krypto-sfæren nå.

NFT er ikke nytt, men mange begynner nå å få øynene opp for det. I denne artikkelen vil vi forklare teknologien bak NFT, og også hvorfor noen slike kunstverk blir veldig verdifulle.

Hva er NFT?

NFT står for “non-fungible token”, og er helt enkelt et unikt bevis på eierskap over noe som ikke er fysisk, som digitale filer som kunst, lyd, videoer, gjenstander i videospill og andre former for kreativt arbeid. NFT er en unik kode, lagret og beskyttet på en offentlig tilgjengelig blokkjede.

Men la oss ta to steg tilbake.

Hva betyr non-fungible?

Jo, at det er unikt. Tokenet er dette beviset på at du eier det.

Hva betyr det at NFTer lagres i en blokkjede?

Før vi fortsetter her, anbefaler jeg å lese denne artikkelen om hva blokkjedeteknologi er.

De fleste NFTer, som for eksempel de nevnte pingvinene, blir lagret på Ethereum-blokkjeden. Ethereum* er også en kryptovaluta på Ethereum-blokkjeden, og det samme er DAI. Forskjellen på Ethereum og DAI er at DAI også er et token. Pingvinene drar det enda lenger, og er et non-fungible token.

* Kryptovalutaen heter egentlig ether, men de fleste omtaler den som Ethereum.Hva er forskjellen mellom kryptovaluta, token og non-fungible token?

NFT skiller seg fra kryptovaluta og tokens fordi de er unike. Hvis du bytter en bitcoin mot en annen bitcoin, så har du fremdeles en bitcoin. Slik er det ikke med NFT, fordi som med tradisjonelle, fysiske samleobjekter så vil du ikke få akkurat det samme tilbake som du gir bort.NFT er like grundig sikret som kryptovaluta, akkurat fordi det er lagret på en blokkjede, noe som gjør at det er nesten umulig å piratkopiere det samtidig som det løser utfordringen med å autentisere digitale eiendeler.

Men er ikke det bare å høyreklikke og kopiere et bilde av denne pingvinen hvis du absolutt vil ha det? (Slik jeg har gjort med CEO Thuc sin pingvin i bildet her). Joda, det er det, men min versjon her er ikke lenger en NFT. Pluss, hvis du kopierer et bilde uten samtykke, så vil du stjele eiendelen til noen andre, og eieren kan faktisk dokumentere eierskapet på blokkjeden.Men tilbake til disse pingvinene

NFT blir altså ofte kjøpt og solgt som samleobjekter, og disse pingvinene er akkurat dette. Pingvinene, eller Pudgy Penguins, som de heter, er som nevnt Ethereum-baserte NFT-samleobjekter. Det vil si at det digitale bildet av pingvinen, JPEG-filen, lever på Ethereum-blokkjeden. Det finnes 8888 pingviner som har ulik klesstil og personlighet, og de kan trades på samme måte som andre tokens eller kryptovaluta.

Kolleksjonen ble utsolgt på bare 19 minutter på OpenSea, der de distribueres, og den dyreste pingvinen ble solgt for 150 ETH. Det er over fire millioner norske kroner.


Hvorfor blir noen NFT så verdifulle?

Pingvinene, og andre NFTer, blir enkelt og greit så verdifulle fordi vi vil ha de. Det er jo kunst. Banksy-kunstverket “Moron”, for eksempel, ble solgt som NFT for over 3 millioner kroner. Dette var etter at kunstverket ble brent og ødelagt i en direktesendt video. Også norske kunstnere, som Pøbel, har solgt kunsten sin som NFT. Artister slipper låter som NFTer. Kings of Leon, for eksempel, var det første bandet som slapp et album som NFT.


Men NFTer kan også være en tweet. Eller en GIF. Eller en tegning av en stein. På nettsiden til sistnevnte, Ether Rock, så står det enkelt og greit at “Disse virtelle steinene tjener ingen formål utover at de kan kjøpes og selges, og gir deg en sterk følelse av stolthet over å være eier av én av de 100 steinene”.

Hvordan kan jeg selge og kjøpe NFT?

Hvis du ønsker å selge et kunstverk eller Facebook-posten din som NFT, så blir det opprettet en smartkontrakt på blokkjeden. Du kan i utgangspunktet programmere denne smartkontrakten selv, men det enkleste er å handle via NFT-markedsplasser. Pingvinene, for eksempel, distribueres gjennom OpenSea. Sjekk også ut ENTER. Du trenger også en kryptovaluta-lommebok. Dette gjelder også hvis du vil kjøpe NFTer. Kjøperen laster ned filen og mottar tokenet, altså beviset på eierskapet, til sin kryptovaluta-lommebok.

Du kan dessverre ikke oppbevare NFT hos Firi (tidligere MiraiEx) akkurat nå, men du skal ikke se bort ifra at du kan fylle lommeboken din med pingviner hos oss også i fremtiden. Eller steiner. Alt ettersom hva du liker.

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile