MiraiEx has become Firi. Read more why.

Slik kan du unngå investeringssvindel og bedrageri

Hoang Trinh - 09/08/2020
mann i mørkt rom som koder

Vi har den siste tiden fått en del henvendelser fra kunder som lurer på om ulike investeringstjenester og -selskaper er troverdige eller svindel. Vi har dessverre ikke full oversikt over hva/hvem som er trygge eller hva som er svindel og bedrageri, men har avdekket og forhindret en god del svindelforsøk, og ønsker nå å bidra med mer informasjon.

Det finnes mange former for nettsvindel, blant annet netthandelsvindel, romantikksvindel, Microsoft-svindel, kredittkortsvindel, svindel med lotteri/premie og mer. I denne artikkelen ønsker vi å gi noen tips og råd på hvordan du kan avsløre og unngå å bli utsatt for investeringssvindel og bedrageri med pengeforvaltning.

Hva er investeringssvindel?

Investeringssvindel eller "bli-rik-fort-svindel", er tilfeller hvor det eksempelvis reklameres for hvordan du kan investere så lite som 100 kroner og det forvandles til 1000 kroner på kort tid. Ofte lokkes det med gunstige investeringer i produkter og tjenester som er vanskelig å forstå, som for eksempel valuta, forex, aksjer, fond eller kryptovaluta.

Svindlerne kan kontakte deg på e-post, telefon eller på sosiale medier, og de er ofte svært overbevisende, høflige og profesjonelle, nesten som rådgivere og kan referere til andre i samme situasjon som deg.

For å komme i gang med investeringen må du overføre penger til svindlerne, hvor de selvfølgelig lover rask og sikker avkastning. Vi ser at flere kunder har informert oss om nettsider som er overbevisende og profesjonelle, med grafer og tall som viser god avkastning. I tillegg har noen kunder informert om at de har investert og klart å ta ut deler av investeringen sin, men at problemene først oppstår når de ønsker å ta ut hele investeringen, eller når beløpet har blitt større gjennom flere innskudd.

Svindlerne pleier å bygge tillit ved å la deg ta ut deler av din investering og gi deg et godt inntrykk av tjenesten. Det er ikke uvanlig at de etter hvert oppfordrer deg til å anbefale tjenesten til venner og bekjente, i tillegg til at de gir deg en bonus for hver person du verver til tjenesten.

Hvordan kan du avsløre og unngå å bli utsatt for investeringssvindel?

Dersom noe virker for godt til å være sant, så er det gjerne det. Hva er helhetsinntrykket du sitter igjen med etter å ha lest litt på nettsiden?

Her er noen tips og råd til hvordan du kan unngå å bli utsatt for investeringssvindel:

  • Kontaktet selskapet deg direkte på telefon, e-post eller via sosiale medier? Det er sjeldent at seriøse aktører kontakter nye kunder direkte på denne måten, men det er svært vanlig i svindelsaker.
  • Sjekk om Finanstilsynet har selskapet listet under sine markedsadvarsler.
  • Er informasjonen du får troverdig? Undersøk på nettsiden og se om du finner informasjon om personene bak selskapet og tjenesten. Hos oss finner du for eksempel mer informasjon under "Om oss".
  • Vær også oppmerksom på e-postadressen eller adressefeltet og nettsiden du er inne på. Ofte utgir svindlerne seg for å være noen andre. Dette gjelder spesielt banktjenester, investeringssider og lignende.
  • Gjør et Google-søk på selskapet og eventuelle personer som du finner på nettsiden. Hvem står bak tjenesten, og har andre skrevet positive eller negative kommentarer om selskapet? Vær obs på at svindlerne ofte skriver falske positive kommentarer om sine egne tjenester. Les derfor gjennom omtalene, både positive og negative, for å få et inntrykk om de faktisk er skrevet av en ekte kunde av selskapet.
  • Gi aldri fra deg BankID, passord, kortinformasjon, PIN-koder eller andre opplysninger om deg selv. En seriøs aktør vil aldri be deg om å oppgi sensitiv informasjon over telefon eller e-post.
  • Vær oppmerksom på personer som virker stresset eller sier at du må skynde deg med å overføre penger. Dette skjer oftest på telefon.
  • Ikke betal inn penger til gebyrer og lignende for å få tilbake penger du tidligere har investert. Seriøse aktører trekker eventuelle gebyrer fra beløp du allerede har betalt inn og ber ikke om nye innskudd for å dekke dette.
  • Legg merke til språket til den du snakker med. Ser det ut som at teksten i e-posten har blitt oversatt i Google Translate? Rødt flagg. Men vær også obs på at svindlerne blir mer og mer sofistikerte, og kan ha et helt perfekt språk.
  • Ikke la andre få tilgang til din pc, nettbrett eller mobil via fjernstyring. Det er veldig sjeldent eller aldri at seriøse aktører tilbyr hjelp ved bruk av denne metoden, men det er svært vanlig i svindelsaker.

Listen og teksten er ikke uttømmende, men er noen tips og råd som vi håper er til hjelp når du skal vurdere en investeringstjeneste eller et selskap som tilbyr å forvalte dine penger.

Hvis du mistenker at du har blitt utsatt for svindel anbefaler vi deg å anmelde saken til politiet og kontakte banken din.

Mer informasjon angående investeringssvindel og bedrageri finner du her:

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile