MiraiEx has become Firi. Read more why.

Et tiår med kryptovaluta

Thuc Hoang - 10/01/2020
mann i en åker
2010 - Kjøpte pizza med bitcoin

I 2010 kjøpte en kunde to pizzaer og betalte med 10 000 bitcoin, som tilsvarte ca. 300 kroner på den tiden. Siden den gang har kursen skutt til himmels, og med dagens kurs (januar 2020) er det verdt over 700 millioner kroner.

2011 - Fremveksten av altcoins (alternative valutaer til bitcoin)

Basert på blokkjedeteknologi og infrastrukturen til bitcoin, ble det utviklet og introdusert andre kryptovalutaer i 2011, som for eksempel litecoin.

Både bitcoin og litecoin er tilgjengelig for handel hos oss.

2013 - Bitcoin passerer $1000, Ripple (XRP) blir lansert og en harddisk med 7500 bitcoin havner i søpla

Med økt mediedekning og interesse for bitcoin, opplever valutaen en enorm vekst fra under $100 dollar i januar til å passere $1000 i 2013.

Ripple lanserer sin kryptovaluta XRP, også basert på teknologien til bitcoin, med med fokus på å forbedre internasjonale transaksjoner som overføring av ulike valutaer mellom ulike land.

Sommeren 2013 rydder en mann pulten sin og kaster en ødelagt pc inkludert harddisken med 7500 bitcoin i.

Så om noen ønsker å dra på skattejakt etter en harddisk med bitcoin til verdier på over 500 millioner norske kroner, er søppeldynger i Newport (Wales) et godt sted å starte.

2014 - Mt.Gox blir hacket og ryster markedet

Den japanske kryptovaluta børsen Mt.Gox som stod for over 70% av all handel av bitcoin i verden blir hacket og går konkurs. Dette resulterte i store tap, selv om en stor del av de stjålne verdiene ble hentet tilbake. Med økt tvil om sikkerheten til kryptovaluta synker prisen til bitcoin og avslutter året på rundt $300.

Ikke vær bekymret, vi tar sikkerheten på alvor for å hindre at slike hendelser gjentar seg. Les mer om hvordan vi sikrer bitcoin og andre kryptovalutaer her.

2015 - Ethereum introduserer smart-kontrakter og Tether lanserer sin stablecoin

Ethereum blir introdusert som en ny plattform i 2015, basert på teknologien som bitcoin er bygget på. Istedenfor å være et alternativ til eksisterende “vanlig” valuta (fiat), skal Ethereum være en plattform som tillater andre å bygge desentraliserte programmer og applikasjoner (dapps) and bruke smarte kontrakter (dette skal vi fortelle mer om en annen gang).

Tether (USDT) blir lansert som en stablecoin (stabil valuta) som skal være festet til verdien av den amerikanske dollaren, slik at de som driver med handel kan veksle bitcoin til tether istedenfor å måtte selge det for amerikanske dollar.

2016 - Ethereum hardfork etter smutthull i DAO smart-kontrakt

Distributed autonomous organizations (også kjent som DAO) er kode som kjører i en smart-kontrakt for å knytte flere smarte kontrakter sammen og fungerer som en styringsmekanisme.

I 2016 ble Ethereum DAO utsatt for et smutthull som gjorde at 3,6 millioner ether ble stjålet ved bruk at et rekursivt angrep. Hele episoden endte med at Ethereum valgte å kjøre en såkalt hardfork som inneholder kodeendringer, både for det bedre og verre. Hardforken flyttet ethere fra addressen til hackerne til en ny addresse som Ethereum DAO kontrollerte.

Dette satte Ethereum i et svært dårlig lys (til og med idag), for dette var stikk motsatt av idealene til kryptomiljøet med at "code is law" og det som skjer på blokkjeden er endelig og ikke skal kunne rulles tilbake.

Men Ethereum lever videre den dag idag, både som Ethereum Classic (blokkjeden som inneholder pengene som ble stjålet) og Ethereum.

2017 - All time high! Fra rundt $900 til nesten $20000

I 2017 opplevde bitcoin en utrolig vekst, fra litt over $900 i januar til litt i underkant av $20000 i desember, for deretter å kjøle seg ned og avslutte året med en pris på rundt $16000.

2018 - Den store nedkjølingen og Lightning network

I 2017, hvor de fleste kunne tjene gode penger på oppgangen til de aller flere kryptovalutaene, uavhengig om en investerte i gode eller dårlige valutaene, hvis de rakk å selge seg ut i tide.

Markedet opplevde en hard nedkjøling i 2018, og det var store prisfall på samtlige kryptovaluta. Prisen på bitcoin ved utgangen av 2018 var på rundt $4000.

En god nyhet dette året var introduksjonen av “Lightning Network”, som skal gjøre bitcoin-transaksjonene både raskere og billigere.

En annen god nyhet er at vi midt opp i denne ekstreme nedgangen valgte å fortsette med Firi (tidligere MiraiEx), som vi startet med i slutten av 2017. Slik at det i dag eksisterer en norsk kryptovalutabørs hvor nordmenn kan kjøpe og selge bitcoin (BTC) og litecoin (LTC) for norske kroner (NOK).

2019 - Firi lanserer den første registrerte norske kryptobørsen

2019 har vært meget innholdsrikt for oss i Firi. Etter registreringen hos Finanstilsynet i januar, lanserte vi kryptovalutabørsen og satset for fullt i Norge.

Vi har blitt godt mottatt av markedet, og opplever god vekst i brukermasse og antall transaksjoner på vår kryptovalutabørs. Det er ikke bare våre brukere som har tatt oss godt imot. Både The Factory og Angel Challenge har tatt oss inn i sine programmer for å hjelpe oss å vokse og hente ekstern kapital, noe vi klarte.

Det har blitt arrangert konkurranser og vervekampanjer for våre brukere, samtidig som vi har forsøkt å blogge så mye som mulig, slik at det er lettere å følge med på hva vi gjør og hva som skjer innen kryptovaluta og blokkjede.

Sist men ikke minst har vi klart å samle teamet i Oslo, slik at vi er enda mer rustet for 2020 og det kommende tiåret!

2020 - Bitcoin lever fremdeles!

Etter å ha blitt erklært dødt over 350 ganger det siste tiåret, viser bitcoin seg å være den beste investeringen i 2010 - 2020. Hadde du investert 1 krone i starten av 2010 hadde du nå sittet igjen med mer enn 90000 kroner!

Er du interessert i kryptovaluta, men er ikke kunde hos oss enda?
Registrer deg via lenken under, så får du en hyggelig velkomstbonus!

https://firi.com/no/?referral=bonus2020

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile