MiraiEx has become Firi. Read more why.

Hvordan lagre og oppbevare bitcoin?

Osama Iftekhar - 22/01/2021

Før man i det hele tatt tenker på å kjøpe bitcoin og annen kryptovaluta, så trenger man et sted å lagre den. Hos Firi (tidligere MiraiEx) får du automatisk tildelt en personlig lommebok (wallet). I denne artikkelen forklarer vi derimot alt du trenger å vite hvis du ønsker å lagre midlene dine eksternt.

Dine digitale lommebøker hos Firi

Før vi går i gang med å forklare hvordan du kan lagre kryptovalutaen din eksternt, vil vi anbefale at du heller vurderer å bruke lommebøkene du allerede har som kunde hos Firi. Vi sørger for en trygg og enkel oppbevaring av midlene dine, og vi tar oss av alt det tekniske rundt sikring og lagring. Dette betyr, helt enkelt, at det eneste du trenger for å få tilgang til midlene dine er enten telefonen din med Vipps eller brukernavn og passord til Firi-kontoen din, samt BankID.

Du har kanskje hørt om James som kastet harddisken sin med 7500 BTC på søppeldynga eller programmereren som har glemt passordet til walleten sin, og dermed ikke får tak i sine 7000 BTC? I dag, 30.05.2021 er 7000 BTC forresten rett over to milliarder norske kroner.

Dette er utfordringer du aldri vil møte på hvis du lagrer kryptovalutaen din internt hos oss, og lar oss sikre midlene for deg ved bruk av Ledger Vault. Tenk på det som at vi har lommeboken din oppbevart i en safe, som kun du har tilgang til ved å bruke Vipps eller brukernavn og passord til Firi. Hvis du skulle være uheldig å miste telefonen eller glemme passordet ditt, så kan vi hjelpe deg med å få tilgang så lenge du kan dokumentere at du er deg. Dette kan for eksempel gjøres via BankID.

Når det er sagt, så står du fritt til å velge lommebok helt selv, og vi ønsker derfor å forklare mer om hva en lommebok er, hvordan den fungerer, og de ulike alternativene til oppbevaring av kryptovaluta.

Hva er en wallet?

En wallet er en lommebok til dine digitale valutaer. Alle lommebøker har en offentlig nøkkel (public key) og en privat nøkkel (private key). Mange har også hørt om kryptovalutaadresser, som er en kortere og mer anvendelig versjon av dine offentlige nøkler.

Adresse/offentlig nøkkel: For å si det på en enkel og grei måte: Lommebøker (wallets) har altså én eller flere adresser (eller offentlige nøkler), og på samme måte som at man har et kontonummer som man kan sette inn penger på, så kan man sende kryptovaluta til denne adressen. Disse såkalte adressene består av 26 til 35 alfanumeriske tegn, som for eksempel 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa, og oppgis når noen skal sende deg kryptovaluta.

Det er veldig viktig å dobbeltsjekke adressen ved sending av kryptovaluta, slik at de ikke blir sendt feil. Ved feilsending kan det være vanskelig, til og med umulig, å tilbakekalle en transaksjon.

Privat nøkkel: I tillegg til den offentlige nøkkelen eller adressen, så har lommebøkene en privat nøkkel, som gir deg tilgang til alle midlene som er lagret i lommeboken din. Dette kan sammenlignes med passordet som kreves for å få tilgang til bankkontoen din. Slik som navnet tilsier så skal disse nøklene ikke deles med noen. Den private nøkkelen blir brukt til å verifisere at det er du som eier den offentlige nøkkelen din, og for å signere transaksjoner. Mange lommebøker har også en gjenopprettingsfrase (seed phrase). Dette er et sett av ord som tillater deg å gjenopprette nøklene om du skulle være så uheldig å miste lommeboken eller de private nøklene. Skriv ned denne frasen og oppbevar den på et sikkert sted.

Den ubehagelige sannheten er at din bitcoin-lommebok er tilsvarende din fysiske lommebok med kontanter. Hvis du mister de private nøklene til bitcoin-lommeboken uten å huske gjenopprettingsfrasen din, så vil du mest sannsynlig miste innholdet i den for alltid. Når vi snakker om oppbevaring av kryptovaluta så snakker vi i samme setning om oppbevaring av de private nøklene som gir tilgang til lommeboken med kryptovalutaen.

Ulike lommebøker

Under følger forskjellige alternativer av lommebøker for kryptovaluta, avhengig av din strategi og tekniske interesse og kompetanse. Bitcoin.org har også en hjelper som kan foreslå hvilken løsning som passer til ditt behov.

De ulike lommebøkene er enten varme eller kalde. Dette kalles hot wallet eller cold wallet, og forskjellen er om de er tilkoblet internett eller ikke. Mange seriøse bitcoin-investorer bruker en hybrid fremgangsmetode når de lagrer kryptovalutaen sin. De oppbevarer mesteparten av sine bitcoins (langsiktig investering) offline i maskinvarelommebok. Slik oppbevaring kalles ofte også «cold wallet» fordi det er offline. Samtidig oppbevarer de også et mindre beløp som de ønsker å handle med på for eksempel en børs. Denne oppbevaringen kalles ofte «hot wallet», da den er tilkoblet systemene - altså online.

PS: De ulike kryptovalutaene har egne lommebøker, slik at du for eksempel må ha en bitcoin-lommebok for oppbevaring av bitcoin og en ethereum-lommebok for oppbevaring av ethereum.

Skybaserte lommebøker eksisterer på nett og nøklene er vanligvis lagret på en server som driftes av en tredjepart. Skybaserte lommebøker pleier å ha et mer brukervennlig grensesnitt, men da må du stole på en tredjepart med dine private nøkler. Noen eksempler på denne typen lommebøker er børser som Firi, Coinbase og Binance.

Programvare-lommebøker (software wallets) kan installeres direkte på din PC, noe som gir deg kontroll over nøklene dine. De fleste slike lommebøker er gratis og relativt enkle å sette opp. Ulempen med å velge denne type lommebøker er at du er selv ansvarlig for å sikre nøklene dine. Programvare-lommebøker krever også strengere forholdsregler når det gjelder sikkerhet. Hvis din PC får virus, blir hacket eller stjålet, så kan tyven få tak i din private nøkkel, lommebok og midler.

Du kan laste ned den originale programvaren Bitcoin Core protocol, som inneholder transaksjonskjeden (ledger) til bitcoin med hele historikken av alle transaksjoner siden 2009. Denne krever mye lagringsplass. Du kan også velge andre «enkle» lommebøker (Simplified Payment Verification - SPV). Dette er lommebøker som ikke laster ned hele transaksjonskjeden, men heller synkroniserer til den. Electrum og Exodus er eksempler på slike SPV-lommebøker.

Før du laster ned noen applikasjoner så anbefaler vi deg å undersøke nøye og sørge for at du bruker lommebøker fra troverdige kilder. Det finnes nemlig falske kopier av forskjellige nettsider som tilbyr programvare-lommebøker.

Mobil-lommebøker er tilgjengelige som applikasjoner/apper for din smarttelefon. Denne typen lommebøker er spesielt nyttig hvis du skal kjøpe, selge og sende kryptovaluta når du er på farten. Alle lommebøker på nett, samt de fleste programvare-lommebøkene som er nevnt ovenfor, har også versjoner tilgjengelige som mobil-app, mens lommebøker som Edge og Bread er laget hovedsakelig kun for smarttelefonen. Husk at mange lommebøker på nett vil lagre nøklene på selve smarttelefonen, noe som kan føre til muligheten for å miste din midler om du skulle miste mobilen. Oppbevar alltid en kopi av dine nøkler på en annen enhet og skriv ut din gjenopprettingsfrase.

Maskinvare-lommebøker (hardware wallets) er små fysiske enheter og er sikrere alternativer fordi de generelt sett er frakoblet internettet (offline) og kan derfor ikke hackes. De mest populære maskinvare-lommebøkene bruker flere lag med sikkerhet for å sikre at nøklene dine ikke blir stjålet og at din kryptovaluta er trygg. Trezor og Ledger er populære tilbydere av slike lommebøker, og noen større investorer oppbevarer sine maskinvare-lommebøker på sikre steder som bankhvelv. Husk at det alltid er risiko for at den fysiske enheten kan bli stjålet og dermed kan du miste nøklene/midlene som er lagret. Det anbefales derfor at du oppbevarer de på et trygt sted, sikkerhetskopierer dine nøkler og har kontroll på gjenopprettingsfrasen.

Papir-lommebøker er muligens de enkleste av alle lommebøker. Papir-lommebøker er enkelt og greit at man skriver ned offentlige og private nøkler til lommeboken på et ark. Dette er ideelt for langsiktig oppbevaring av bitcoin (så lenge de holdes unna vann og ild) eller for å gi bitcoin i gaver. Disse lommebøkene er et av de sikrere alternativene ettersom at de ikke er tilkoblet internett, men de er også veldig enkle å rote bort eller bli ødelagt med tiden.

Børs: Flere velger å lagre sin kryptovaluta hos en børs som de stoler på. Dette er enklere og krever mindre teknisk kompetanse, samtidig som det gir fleksibilitet til å kjøpe og selge når som helst. Vi i Firi kan garantere at det er du som eier pengene dine når du har de oppbevart på vår børs. De fleste av våre kunder velger å gjøre dette, da det er trygt og enkelt. Du kan lese mer om hvordan MiraiEx sikrer bitcoin og kryptovaluta her.

Uansett hvilke alternativer du velger å gå for, så er det veldig viktig at du tar vare på gjenopprettingsfrasen, og kun forteller dine absolutt nærmeste om hvor kopiene eventuelt er lagret.

PS: Selskapene og løsningene som er nevnt i artikkelen er ikke de eneste alternativene, og burde ikke bli sett på som anbefalinger.

Registrer deg hos MiraiEx i dag for å starte kryptoeventyret!

Oppdatert 30.05.2021

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile