Hvordan lagre og oppbevare kryptovaluta i wallet

Hva er en kryptolommebok?

En wallet er en lommebok til dine digitale valutaer. Alle lommebøker har en offentlig nøkkel (public key/adresse) og en privat nøkkel (private key). Mange har også hørt om kryptovalutaadresser, som er en kortere og mer anvendelig versjon av dine offentlige nøkler.

Din private nøkkel er den som gir adgang til lommeboken og den må du derfor aldri dele med andre eller miste. Din offentlige nøkkel, eller adresse, kan sammenlignes med et kontonummer. Det er denne andre bruker dersom de skal sende kryptovaluta til deg.

Hos Firi har du allerede en wallet

Hos Firi sørger vi for en trygg og enkel oppbevaring av midlene dine, og vi tar oss av alt det tekniske rundt sikring og lagring. Dette betyr, helt enkelt, at det eneste du trenger for å få tilgang til midlene dine er enten telefonen din med Vipps eller brukernavn og passord til Firi-kontoen din, samt BankID.

Du slipper altså å måtte ta vare på din private nøkkel, men får likevel tildelt adresser (offentlige nøkler) slik at du kan motta kryptovaluta fra andre wallets.

OBS: Ulike kryptovalutaer har ofte ulike adresser (offentlige nøkler). Det vil for eksempel si at du ikke kan sende ether til samme adresse som du sender bitcoin til. Dine adresser finner du i din lommebok hos Firi.

Hvis du ønsker å bruke andre wallets

Vil du bruke andre wallets må du være klar over at:

  • Det finnes mange forskjellige typer wallets. Du kan ha fysiske wallets (cold wallets), som for eksempel Ledger eller Trezor sine wallets, eller du kan ha programvare-wallets også kalt hot wallets, som for eksempel MetaMask, Exodus eller Keplr. Det finnes også mobil-lommebøker og papir-lommebøker.
  • Fysiske lommebøker, eller cold wallets, er regnet som de sikreste da dette er fysiske lommebøker som du selv oppbevarer og på denne måten holder dine private nøkler separat fra sårbare enheter med internett tilkobling. For at en slik wallet skal kunne hackes må altså hackeren stjele den fysiske enheten, og selv da er den beskyttet med en PIN-kode du selv bestemmer. Ulempen med fysiske wallets er at de koster penger og at du selv er ansvarlig for å sikre dine nøkler.
  • Hot wallets er programvare som lastes ned på enheten du bruker. De fleste slike lommebøker er gratis og relativt enkle å sette opp. Ulempen med å velge denne type lommebøker er som med fysiske wallets at du er selv ansvarlig for å sikre nøklene dine, men i tillegg krever programvare-lommebøker også strengere forholdsregler når det gjelder sikkerhet. Hvis din PC får virus, blir hacket eller stjålet, så kan tyven få tak i din private nøkkel, lommebok og midler.
  • Ikke alle lommebøker støtter alle kryptovalutaer. Du kan for eksempel ikke sende bitcoin til en MetaMask- eller Keplr-wallet. Det er derfor viktig å være klar over hvilke kryptovalutaer walleten du bruker støtter før du sender midler dit.

Kom i gang med krypto i dag! Opprett konto hos Firi.

Kom i gang

Kryptovaluta for dummies

Kryptovaluta for dummies: I denne artikkelen svarer vi på vanlige spørsmål om kryptovaluta.

Guide til å trade kryptovaluta

De store svingningene i prisen kan gjøre det fristende for mange å gjøre hyppige kjøp og salg av kryptovaluta. Hva er viktig å tenke på ved aktiv trading?

Å handle kryptovaluta hos Firi er billigere enn mange tror

Når man skal handle kryptovaluta ser man gjerne etter en billig kryptobørs. Hos Firi er det kundene som styrer prisen og det er hverken usynlige gebyrer eller valutapåslag.