MiraiEx has become Firi. Read more why.

Hvordan kjøpe bitcoin?

miraiex handelsplattform for kryptovaluta

I denne artikkelen forklarer vi hvordan du kan kjøpe bitcoin på ulike måter.

Du har kanskje allerede lest om hva kryptovaluta er, tatt en titt på artikkelen "Hva er bitcoin", blitt nysgjerrig på potensialet og ønsker nå å kjøpe bitcoin.

Bitcoin kan kjøpes fra børser som for eksempel Firi (tidligere MiraiEx), andre vekslingstjenester, eller det kan mines selv.

Hvordan kan jeg kjøpe bitcoin enklest mulig?

Firi sitt mål er å gjøre handel av kryptovaluta så enkelt og trygt som mulig, så hvis du ønsker en ukomplisert handel med norske kroner, så er plattformen vår det riktige stedet for deg. Det eneste du trenger er en mobiltelefon, Firi-appen og BankID. I tillegg må du enten ha Vipps eller 2FA. Du kan også bruke datamaskinen din og handelsplattformen vi har på nettsiden vår, og her kan du også gjøre mer avanserte handler hvis du ønsker det.

Hos Firi får du automatisk din egen kryptovalutalommebok, eller wallet som det også heter, så du trenger ikke tenke på hvor du skal lagre dine bitcoin. Du kan lese mer om lagring og sikring av bitcoin her.

Andre måter å kjøpe bitcoin på

Her følger en liten oversikt over hvordan kjøpe bitcoin på flere ulike måter:
Du kan bruke kontanter (noe som er lite anbefalt), kort, bankoverføringer, direkte innskudd med Open Banking og du kan til og med bruke annen kryptovaluta. Dette kommer an på hvilke handelsplasser du har tilgang til.

Første steg hvis du handler bitcoin utenfor Firi er å opprette en wallet for å oppbevare dine bitcoin eller satoshi (som er mindre deler av en bitcoin, tilsvarende øre til den norske kronen). Dette kan være en online lommebok (som del av en børsen eller gjennom en selvstendig leverandør), desktop wallet (lommebok på din pc), mobile wallet (lommebok i app på mobilen) eller hardware og paper wallet. Du kan finne mer informasjon om ulike typer lommebøker og tips til hvordan man bruker dem her.

Det viktigste, uavhengig av hvilken type lommebok du velger, er å sørge for å holde dine private keys (private nøkler) og/eller passord trygge. Hvis du roter bort den private nøkkelen, risikerer du at uvedkommende får tilgang og i verste fall kan du miste tilgang til kryptovalutaen du har lagret der.

Hvordan velge børs for å kjøpe bitcoin

Hvis du ønsker å kjøpe bitcoin og andre kryptovaluta finnes det mange kryptovalutabørser å velge mellom, med varierende grad av likviditet og sikkerhet. Det kommer stadig nye børser, samtidig som andre legges ned. På samme måte som med lommebøker, anbefaler vi deg å gjøre grundige undersøkelser før du velger hvilken børs du vil benytte. Kanskje er du heldig nok til å ha flere børser å velge mellom, eller kanskje det bare er en eller to som er tilgjengelig, avhengig av hvor i verden du holder til.


På grunn av økt fokus på kundekontroll og reguleringer som hvitvaskingsloven, krever flere børser verifisert identifikasjon for å opprette konto. Dette innebærer ofte at du må sende et bilde av passet ditt eller annen identifikasjon, og noen ganger bevis på din adresse ved fremleggelse av fakturaer. Hos oss kan du komme i gang på noen få minutter, uten å måtte sende bilde av pass/ID eller faktura.

De fleste børser aksepterer betaling via bankoverføringer eller kort, og noen er villige til å akseptere Paypal overføringer. Ved sending og mottak av kryptovaluta på tvers av børser må du vanligvis betale et gebyr for hver transaksjon, som inkluderer kostnaden for å bruke bitcoin nettverket. En bitcoin transaksjon kan ta alt fra noen få minutter til et par dager å prosessere, avhengig av hvor mye trafikk det er i nettverket og hvor mye gebyr du er villig til å betale for din transaksjon.

Vil du lage bitcoin selv?

Det er også mulig å lage bitcoin selv, eller å mine det som det heter. Sjekk gjerne ut artikkelen vår om hvordan bitcoin mining fungerer her.

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile