MiraiEx has become Firi. Read more why.

Dai - hva er det og hvordan kjøper man det?

logo dai

Dai er en stabil, desentralisert kryptovaluta, altså det som kalles en stablecoin. At det er en stabil kryptovaluta, eller stablecoin, betyr at den er direkte knyttet til en annen stabil verdi, som for eksempel dollar eller gull. Dai er utviklet med mål om å hele tiden opprettholde en verdi tilnærmet 1 amerikansk dollar.

Dai er en Ethereums-basert stablecoin, eller det som kalles et ERC20-token på Ethereum-blokkjeden. Prisen holdes stabil gjennom et automatisert system av smartkontrakter på Ethereums blokkjede. Vi skal komme tilbake til detaljene rundt dette straks, men først skal vi se på hva som gjør Dai så spesiell i forhold til andre stablecoins.

Dai driftes og blir regulert av MakerDAO, som er en desentralisert autonom organisasjon. At Dai er desentralisert skiller den fra andre stablecoins, og gjør den til en viktig del av desentralisert finans (DeFI). MakerDAO ble lansert av danske Rune Christensen i 2014, og i 2017 ble Dai og tilhørende smartkontrakter lansert på Ethereum-nettverket.

Ifølge MakerDAO er Dai «verdens første upartiske valuta», og kan brukes på samme måte som enhver annen kryptovaluta; den kan fritt sendes til andre, brukes som betaling for varer og tjenester og som stablecoin kan den holdes som en sikring mot svingninger i markedet.

MakerDAO hevder at selv om prisen for en Dai kan avvike fra $1, så vil en ved krisetilfeller, eller det som kalles Emergency Shutdown, alltid få tilbake akkurat 1 USD for 1 DAI. Emergency Shutdown blir utløst når systemet blir oppgradert eller i krisesituasjoner, som hacking eller sikkerhetsbrudd. I tillegg kan Emergency Shutdown bli satt i gang hvis markedet er irrasjonelt i en lengre periode. Det vil si at Dai kan være en løsning for de som ønsker å investere i kryptovaluta, men som ikke liker den høye risikoen og volatiliteten som kommer ved handel av andre kryptovalutaer.

Hvordan fungerer Dai?

Teknologien bak Dai er veldig kompleks, og heldigvis trenger hverken den vanlige bruker eller hardbarka kryptoentusiaster å ta stilling til å verken skape Dai selv eller i det hele tatt forstå hvordan den blir skapt. Dette tar smartkontrakter seg av, og brukerne kan enkelt kjøpe Dai på børser som Firi (tidligere MiraiEx). Likevel, vi vil forklare helt enkelt hva som skjer i kulissene når Dai blir skapt.

Dai er det som kalles en stablecoin med sikkerhet i kryptovaluta. Det vil si at det kreves en sikkerhet for å kunne opprettholde verdien til Dai, og denne sikkerheten hentes i Ethereum (ETH)*.

Smartkontraktene som Dai er bygget på kalles Market Protocol. Dette er det som kalles en dApp – en desentralisert applikasjon på blokkjeden. Alle Dai blir generert fra et verktøy som heter Market Vaults, og slik fungerer det:

1) Brukeren setter inn ETH som sikkerhet
2) Det genereres deretter DAI
3) DAI blir betalt ut til brukeren i form av et lån

For å gjøre dette mer forståelig så kan man sammenligne det med at man tar opp et lån i banken, og i den sammenheng må gi banken en sikkerhet som viser at du kan betale tilbake. Ofte er denne sikkerheten i huset ditt. Helt enkelt er Dai altså et lån mot Ethereum.

Fordi at kryptovaluta som Ethereum opplever store svingninger i kursen, så er det nødvendig at sikkerheten kan svelge disse kurssvingningene. For å låne Dai må man derfor stille 150 prosent av verdien til sikkerhet, og det er slik prisen for Dai kan holdes stabil. Når en har mottatt Dai for Ethereum, så kan en bruke Dai på akkurat samme måte som annen kryptovaluta.

Hvis verdien av Ethereum, som en har stilt som sikkerhet, faller kraftig og en ikke har råd til å betale tilbake lånet, så vil Ethereumen bli solgt og lånet dekket.

*Den originale kryptovalutaen på Ethereum-blokkjeden heter ether, men den er likevel allment kjent som “Ethereum”. For å unngå forvirring i en allerede kompleks forklaring, så bruker vi også Ethereum akkurat i denne settingen.


Hvordan kjøpe Dai

Som nevnt over, så kan man kjøpe Dai på ulike børser, både sentraliserte og desentraliserte. MiraiEx fører selvfølgelig Dai, og du registrerer deg raskt og enkelt med Vipps her.

Husk at kjøp og salg av kryptovaluta innebærer høy risiko, og at historisk avkastning aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.

Kilder:
Coindesk
Investopedia
MakerDAO

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile