Investere i kryptovaluta

Slik kommer du trygt og enkelt i gang med å investere i krypto

I denne guiden skal vi forklare deg noen enkle ting du bør tenke på når du skal investere i kryptovaluta og hvordan du går frem for å kjøpe kryptovaluta for første gang på en trygg og enkel måte.

Vårt mål er å levere den enkleste og tryggeste løsningen for nordmenn som ønsker å investere i krypto. Med Firi er det like enkelt å kjøpe og selge kryptovaluta som det er å investere i aksjer og fond.

Usikker på hva kryptovaluta egentlig er for noe? Vi utfordret daglig leder, Thuc Hoang, til å forklare krypto i løpet av en heistur.

Du kan lære mer om det grunnleggende rundt kryptovaluta med vår guide: "Kryptovaluta for dummies" som du finner her.

Hvordan investere i kryptovaluta for første gang

Her er en kort beskrivelse av fremgangsmåten.

  1. Velg riktig kryptobørs å handle hos.
  2. Research hvilken kryptovaluta du skal investere i.
  3. Forstå prisen og verdien av kryptovalutaen.
  4. Bestem om du skal oppbevare din krypto på børsen, eller på din egen eksterne kryptolommebok.
  5. Bestem hvor mye du vil investere for og kjøp krypto.

Vi skal først forklare noen enkle ting som du bør tenke på når du skal kjøpe krypto for første gang. Det kan føles overveldende for en nybegynner å begi seg ut på, men frykt ikke. I denne guiden forklarer vi det viktigste.

Hvor skal man kjøpe kryptovaluta?

Det finnes hundrevis av internasjonale kryptovalutabørser, og det er viktig å velge en seriøs aktør. Siden det er så mange å velge i, kan det være utfordrende å bestemme seg. Kort fortalt har man en liten håndfull norske kryptobørser å velge i, inkludert Firi og NBX, og så har man alle de utenlandske børsene.

Det er lurt å forsikre deg om at du forstår hvem som står bak kryptobørsen, hvor den holder til, om de har en fungerende kundeservice, hvordan du får satt inn penger,  priser og gebyrer, utvalget av kryptovalutaer som du vil handle, og ikke minst om du kan stole kryptobørsen.

Vær klar over at svindlere utnytter manglende kunnskap hos nybegynnere og lurer folk inn på falske kryptobørser der de lover enorm avkastning ved at de skal handle krypto for kunden. Aldri la fremmede personer handle krypto for deg. Du ville aldri la fremmede logge inn i din nettbank, og med krypto gjelder de samme prinsippene for sikkerhet.

Skal man velge en utenlandsk børs er det enklest å velge blant de største og mest kjente. Du kan finne en liste over de største utenlandske kryptobørsene her.

Firi er en nordisk kryptobørs som tilbyr lokal kundeservice og tjenester tilpasset norske kunder. Om du er ute etter et trygt og enkelt sted å starte kryptoreisen er Firi et meget godt alternativ. Din krypto, som du oppbevarer på Firi, er dessuten forsikret mot nettkriminalitet.

Vi har et godt utvalg av kryptovalutaer, og legger stadig til flere alternativer. Om du ønsker å kjøpe andre kryptovalutaer som vi ikke foreløpig har på vår plattform, kan du kjøpe krypto for norske kroner på Firi og så overføre kryptovaluta fra Firi til den plattformen du ønsker å handle videre på. Vi kommer dessuten til å legge til mange nye kryptovalutaer fremover, og hvilke kryptovalutaer vi tilbyr baserer seg på hva våre kunder etterspør. I tillegg vil Firi hjelpe deg med skatteberegning til din selvangivelse, staking av kryptovaluta, og muligheter til å tjene ekstra krypto ved hjelp av Firis fordelsprogram.

Hvilken kryptovaluta skal man investere i?

Vi kommer ikke med anbefalinger om hvilke kryptovalutaer det er lurt å kjøpe eller selge. Det vi anbefaler er å gjøre research selv, kjent i kryptomiljøet som “DYOR” (Do your own research). Og husk at jo nyere og mindre kryptovalutaen er, jo mer research er det fornuftig å gjøre. De mest kjente kryptovalutaene som Bitcoin og Ethereum har vært i markedet i flere år, blitt grundig ettergått og har blitt testet av ulike markeds-kondisjoner i både opp og nedgangstider. De mindre, og mer ukjente kryptovalutaene er mer spekulative og risikable å investere i, og det er mer uklart hva de er verdt, eller om de vil overleve over tid. Dette er litt som med unge og nyetablerte bedrifter sammenlignet med eldre og mer veletablerte bedrifter. Skal man gjøre risikofylte investeringer må man også være forberedt på å følge med mye tettere. Vi kan anbefale nybegynnere å starte forsiktig, og ta seg ekstra tid med å gjøre research og bli kjent med markedet før man gjør mer risikofylte investeringer. Les også mer om hvordan du kan investere langsiktig i kryptovaluta her.


Forstå pris og markedsverdi

Husk også at det ikke er prisen per coin som avgjør verdien, men se heller på markedsverdien, også kalt “marketcap”. Denne sier hva verdien av alle myntene i markedet er. Altså den reelle størrelsen på kryptovalutaen. Hva prisen per coin er spiller egentlig ikke så stor rolle. Du må ta hensyn til hvor mange coins som finnes. Noen nybegynnere i krypto gjør den feilen at de kun ser på prisen per coin og ikke markedsverdi. Det kan føre til at de får feil oppfatning av hvor “billig” eller “dyr” en kryptovaluta er, og hvor mye den kan stige i verdi.

Altså: Markedsverdi = Pris per coin * antall coins på markedet

Hvor skal jeg oppbevare min kryptovaluta?

Du har to muligheter når du handler krypto hos Firi. Du kan enten oppbevare din krypto på din Firi-konto. Dette krever mindre, og er enklere. Vi har gode sikkerhetstiltak og forsikring mot nettkriminalitet.

Noen kryptoinvestorer ønsker maksimal kontroll over egne midler, og hvis du ikke er komfortabel med å stole på noen andre enn deg selv kan du overføre kryptovalutaen din til din egen eksterne krypto-lommebok. Før du begir deg ut på dette anbefaler vi deg å sette deg godt inn i hvordan krypto-lommebøker fungerer og lage en plan for hvordan du skal sikre adgangspassordene til denne lommeboken.

Slik kjøper du kryptovaluta for første gang

På plattformen til Firi kan du handle flere ulike kryptovalutaer for norske kroner direkte i appen eller på web. Du kan enkelt opprette konto på Firi med Vipps eller epost. Overføringer skjer med vanlig bankoverføring, og pengene må komme fra en bankkonto som står i ditt eget navn. Vi støtter også straksbetaling med Vipps, Apple Pay, Google Pay eller bankkort.


1. Last ned appen og registrer deg med Vipps!

Første steg er å laste ned Firi-appen. Den finner du i App Store og Google Play.

Deretter registrerer du deg med Vipps, som er veldig raskt og enkelt. Vi får all informasjon vi har bruk for fra profilen din hos Vipps. Dermed trenger du hverken å fylle inn informasjon selv eller å verifisere e-post.

2. Verifiser deg med BankID

Steg to i vår onboardingprosess er å fylle inn skjema for kundekontroll. Dette er vi er pålagt for å overholde hvitvaskingsloven. Skjemaet signeres enkelt med BankID.

3. Kjøp krypto

Hos Firi kan du gjøre direktekjøp uten å sette inn penger fra banken din først.

Kjøp krypto direkte med Vipps, Apple Pay, Google Pay eller bankkort.

  1. Trykk på "Invester"-knappen og velg kryptoen du ønsker å kjøpe
  2. Skriv inn beløpet
  3. Velg betalingsmåte: Vipps, Apple Pay, Google Pay eller Kort
  4. Bekreft betaling og vipps så har du handlet krypto.

Nedenfor ser du et eksempel på hvordan man kjøper krypto med Vipps.

kjøpe krypto hos firi med vipps

Et annet alternativ er å først overføre penger fra banken din, og deretter kjøpe krypto. Det er et billigere alternativ, men er ikke like raskt og enkelt.

Du kan lese mer om priser og gebyrer hos Firi her.

Slik setter du inn penger på Firi

I Firi er det to alternative måter å gjøre innskudd på. Du kan enten gjøre et innskudd via Firi automatisk ved å koble til din nettbank, eller ved å overføre penger manuelt til et kontonummer.

I Firi-appen kan finner du siden for innskudd under Min beholdning-knappen, bla nedover i menyen og finn Sett inn norske kroner.

Det er to alternativer for å sette inn norske kroner.

Alternativ 1: Gjøre et innskudd automatisk uten å gå via din nettbank.

  1. Trykk på Sett inn norske kroner.
  2. Skriv inn beløp.
  3. Velg Overføring via nettbank.
  4. Skriv inn banken du ønsker å betale fra i søkefeltet.
  5. Gi tilgang til konto du vil betale fra med BankID.
  6. Signer betalingen med BankID.

Alternativ 2: Gjør en manuelt overføring via din nettbank.

  1. Trykk på Sett inn norske kroner.
  2. Trykk på alternativet Manuell overføring.
  3. Ta i bruk anvist kontonummer og meldinger for å gjøre et manuelt innskudd.
  4. Gå inn på din nettbank og overfør beløpet du ønsker å sette inn hos Firi.


Behandling av innskudd kan tar vanligvis 1-3 virkedager. Det avhenger av tidspunktet du legger inn overføringen, og hvilken bank du benytter.

Når pengene er på din Firi-konto kan du følge stegene nedenfor.

Kjøp kryptovaluta når du har gjort et innskudd.

  1. Logg inn på Firi og trykk på "Invester"-knappen.
  2. Velg kryptovalutaen du ønsker å investere i.
  3. Skriv inn beløpet i NOK som du ønsker å kjøpe for.
  4. Bekreft for å fullføre handelen.

Da er du klar!

Som kunde hos Firi kan du trygt og enkelt investere i en rekke kryptovalutaer direkte med norske kroner. I tillegg ser vi alltid etter forbedringsmuligheter for å levere en best mulig tjeneste til våre kunder, noe som innebærer at vi stadig innfører nye tjenester og markeder. Med allerede hundretusenvis av fornøyde kunder og økende etterspørsel, vil du som kunde få kjøpt og solgt kryptovaluta nesten umiddelbart hos oss til konkurransedyktige priser. Det er helt gratis å være kunde, og det tar kun noen få minutter å komme i gang med Vipps og BankID!

Tips til å komme i gang med å investere i krypto

Kryptomarkedet er et raskt voksende marked i stadig endring, og det kan være vanskelig å orientere seg. Vi håper at denne guiden bidrar til å gi en bedre oversikt over hvordan en kommer i gang med investering i kryptovaluta. Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål eller tilbakemeldinger.

Til slutt vil vi anbefale deg å lese og lære så mye som mulig om kryptovaluta hvordan blokkjede-teknologien fungerer, og hvilke muligheter som finnes. Vi som har vært interessert i krypto en stund ser nemlig at folk gjerne kommer inn på grunn av mulighetene til å få god avkastning på investeringene, men at de blir værende for kulturen og innovasjonen.


Her kan du lære mer om kryptovaluta og hvordan det fungerer.

Du kan også lese guider vi har laget for hvordan man kjøper ulike kryptovalutaer hos Firi

23/02/2022