MiraiEx has become Firi. Read more why.

Kaffe på Bitcoin Beach – Slik brukes bitcoin som offisiell valuta

14/12/2021
Mann med Firi t-skjorte i El Salvador

I november hadde Firi gleden av å sponse @KaffiNistad og @DnBRoger sin tur til verdens første Bitcoin-land, El Salvador, og konferansen «Adopting Bitcoin – A Lightning Summit in El Salvador». Dette er deres reisebrev.

I november reiste vi til El Salvador og fikk oppleve fremtidens økonomi og Bitcoin-utviklingen på nært hold. For en kaffebrenner som håper å kjøpe kaffe med bitcoin direkte fra kaffegårder, og en TikTok-er med voksende interesse for krypto, var en uke med konferanse, kaffegårdsbesøk og det å leve på Bitcoin-standard, virkelig en vekker. Vi takker Firi for å ha gitt oss denne muligheten.

Bitcoin-betalinger med lynets hastighet

Vi startet eventyret i El Zonte, et lite lokalsamfunn som har havnet i verdens søkelys for å være Bitcoin Beach-initiativets fødested. Bitcoin Beach var det første stedet i El Salvador man kunne betale med bitcoin. Lokalsamfunnet her har omfavnet mulighetene og håpet som Bitcoin betyr for dem. Likevel, selv om at El Salvador offisielt har gjort bitcoin til et lovlig betalingsmiddel, så er det viktig å merke seg at implementeringen ikke er feilfri. Fra våre samtaler med lokalbefolkningen og egne opplevelser, har vi lært at det fortsatt er litt arbeid før lokalbefolkningen kan utnytte det store potensialet til Bitcoin.

Likevel, for oss kryptoentusiaster, så var det fantastisk å slippe å ha med seg en vanlig lommebok med vanlige pengesedler, men å heller bruke det som kalles for «Wallet of Satoshi», altså satoshi-lommeboken, når vi handler. Denne lommeboken er en mobilapp som lar deg sende og motta satoshi, altså den minste valutaenheten til bitcoin, gjennom Lightning-betalinger. Det vil si at bitcoin-overføringer blir gjort med umiddelbart oppgjør.

Fakta om Lightning-nettverket:
  • Lightning-nettverket er det som kalles en “second layer technology”, altså andrelagsteknologi, et separat nettverk som gjør transaksjoner med bitcoin raskere og billigere.
  • Ved bruk av Lightning-nettverket kan transaksjoner gjøres direkte mellom parter utenfor blokkjeden (off-chain), noe som omgår den begrensede kapasiteten på blokkjeden. Det er dette som gjør Lightning-nettverket så effektivt.

Lønn i bitcoin

At det er noe vanskelig å sette seg inn i og betale med bitcoin er en forbigående problemstilling. Med bedre internettdekning og nye, enkle Lightning-løsninger, er vi overbevist om at det kommer til å bli mye vanligere å betale med bitcoin, ikke bare i El Salvador, men også andre steder i verden.

Vi fikk gleden av å forklare og dele kunnskapen vår om Bitcoin for flere lokale, og selv hotellet vi bodde på, som først var skeptiske til kryptovaluta, bestemte seg for å komme i gang med bitcoin som betalingsmiddel så fort som mulig.

På kaffegården til Mauricio Acevedo, ved Santa Ana-vulkanen, hersker det en fantastisk optimisme vedrørende Bitcoin-nettverket, valutaen og mulighetene det gir å ha et alternativ til den amerikanske dollaren.

Mauricio kunne fortelle om kaffeplukkere som selv har bedt om å få lønninger utbetalt i bitcoin, og han ville mer enn gjerne diskutere muligheter for direkte handel med bitcoin.

Vi jobber nå med hvordan vi kan øke Mauricios inntjening og ser også på hvilke muligheter vi kan finne for en mer rettferdig handel. Til våren er den første fullverdige Bitcoin-kaffen klar, dyrket kun for salg mot bitcoin eller ekstra gebyr for fiat-betaling.

Kaffen fra El Salvador er blant verdens absolutt beste. Det vulkanske jordsmonnet gir en kompleksitet til smaken, som gruser mange av de andre latinamerikanske kaffebønnene. Kaffebønder med engasjement, lidenskap og kunnskap gjør at El Salvador, selv med lavere produksjon, fort kan utkonkurrere andre land når det kommer til kaffe.

Her kan du kjøpe kaffe fra Nistad Kaffebrenneri.

Blog post bilde

Adopting Bitcoin – A Lightning Summit in El Salvador

Etter et par dager i El Zonte, reiste vi inn til El Salvador for konferansen "Adopting Bitcoin". På konferansen lærte vi uendelig mye om teknologien, filosofien og ikke minst den økonomiske teorien Bitcoin og særlig Lightning-nettverket.

Etter å ha levd noen dager med Wallet of Satoshi og Lightning-betalinger, var det utrolig givende å få innsikt i teknologien bak. Troen på at bitcoin kan bli et globalt betalingsmiddel ble forsterket av det brede utvalget nasjonaliteter vi møtte på. Her på konferansen møtte vi folk fra alle krinker og kroker av verden, helt fra Canada til Australia, Senegal til Argentina, men jaggu fikk den norske delegasjonen vist muskler. Vi møtte både private interesserte og representanter fra Bitmynt, Krypto for Kongeriket og Arcane Research. Sistnevnte holdt også en presentasjon.

På konferansen deltok vi i foredrag, forelesning og workshops. Vi lærte om implementering av Bitcoin i betalingssystemer, forskjellige walletløsninger og mye annet interessante.

@KaffiNistad fikk gleden av å lage sin egen offline betalingsterminal, samtidig som @DnbRoger oppsøkte en av de hyppigst besøkte standene ved konferansen, nemlig ølkranen. Dette var en en ølkran som tappet øl mot Lightning-betalinger. For en drøm! Til tross for at vi «bitcoinere» sjedent er villige til å gi slipp på vår beholdning satoshier, så ble det nok altfor fristende med en kald og forfriskende Bayer betalt med bitcoin.

Konferansen ble avsluttet ved å feire Taproot, den nye oppgraderingen til Bitcoin. Vi var også ganske «tappa» etter tre dager med intens lærdom og filosofiske gruppediskusjoner om bitcoin.

Gjestfrihet, imøtekommende folk og en stemning av optimisme og håp man nærmest kan føle på kroppen. Vår opplevelse er at Bitcoin gir en frihetsfølelse og selvrespekt til innbyggerne i El Salvador, der de kan diktere sin egen retning.

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile