MiraiEx has become Firi. Read more why.

Myter og misforståelser om kryptovaluta

I denne bloggposten diskuterer vi de ulike mytene og misforståelsene rundt kryptovaluta, spesielt Bitcoin.


1. Bitcoin er bare “tull og tøys”

Tull og tøys! En av mytene vi er mest opptatt av å knuse, er akkurat denne. I 2021 har vi sett at flere store, seriøse aktører har offisielt begynt å interessere seg for bitcoin. IT-selskapet Microstrategy har kjøpt bitcoin for flere milliarder amerikanske dollar. Elon Musk, CEO i Tesla, har fremsnakket bitcoin på Twitter, og Tesla har kjøpt bitcoin for nesten 13 milliarder norske kroner. Her i Norge har investorer også satset knallhardt på krypto. Kjell Inge Røkke har kjøpt bitcoin for en halv milliard kroner, mens Øystein Stray Spetalen har gått inn på eiersiden av MiraiEx gjennom Tycoon Industrier og han har også kjøpt bitcoin på privaten.

Da Spetalen gjestet konferansen DNB Invest i mars omtalte han bitcoin som tull og tøys, men…

– Når fakta endrer seg, så endrer jeg meg. Jeg møtte Firi (tidligere MiraiEx)-gründerne Thuc og Øyvind dagen etter opptaket av podcasten tidlig i mars og skjønte at jeg hadde tatt feil. Og når jeg i tillegg leste at Kjell Inge Røkke hadde gått inn i bitcoin, så var det helt åpenbart. Orker ikke å se at Røkke tjener penger og ikke jeg, sier Spetalen til Finansavisen.

2. Det er komplisert å sette seg inn i kryptovaluta

Litt, men det fikser du! Det finnes utallige informasjonskilder om kryptovaluta der ute, så vi skjønner at det er en liten utfordring å navigere seg gjennom alle disse kildene. Heldigvis finnes det en fin gjeng krypto-entusiaster der ute som gjerne deler tips og råd. Kryptoklubben er en Facebook-gruppe for alle som ønsker å diskutere kryptovaluta med hverandre. Videre anbefaler vi at alle nybegynnere starter sin kryptoreise med å lese seg opp på bitcoin, som er den første og mest kjente kryptovalutaen. Her kan du lese om hva bitcoin er.

3. Det er vanskelig og dyrt å bruke kryptovaluta

Myte! Mange tror at det er veldig komplisert å bruke bitcoin og annen kryptovaluta. Dette stemmer absolutt ikke. Det er både trygt og enkelt å investere i kryptovaluta hos Firi uten at det går utover sikkerheten, spesielt fordi vi tar hånd om alt det tekniske, gir deg en wallet (digital lommebok) og sørger for at midlene er trygt lagret. Du kan handle kryptovaluta i løpet av et par minutter.

Hvis du vil kjøpe fysiske varer med kryptovaluta, så er du avhengig av at mottakeren kan ta betalt i kryptovaluta. Det er for eksempel mulig å overføre penger fra en krypto-lommebok til en annen – akkurat som i en vanlig nettbank. En kollega av oss har for eksempel selv betalt for scooter-leie på en liten, karibisk øy med bitcoin da det var tomt for USD i den ene minibanken som fantes der.

Vi anbefaler likevel ikke å kjøpe en kopp kaffe med for eksempel bitcoin helt enda. Det er nemlig slik at bitcoin har en transaksjonsavgift som er "like høy", uavhengig om du kjøper en kaffekopp eller et hus til 10 millioner. Teknologien er fremdeles i utvikling, og det har kommet andre kryptovalutaer som kan være billigere å handle med.

Så enkelt kan det være å overføre kryptovaluta, både til en scooter-utleier i Karibien eller til bestefaren din, hvis du bruker Firi:

6 enkle steg for å overføre bitcoin med Firi:

 1. Finn frem telefonen
 2. Åpne Firi-appen og logg inn med Vipps
 3. Gå inn på overføring
 4. Velg Wallet overføring – Send kryptovaluta – Velg valuta (Bitcoin)
 5. Skriv inn mottakers BTC-adresse og beløp
 6. Trykk Bekreft

Siden Firi er en norsk kryptovalutabørs, så kan man kjøpe og selge kryptovaluta med norske kroner, noe som kan spare deg for blant annet valutavekslingsgebyrer ved bruk av utenlandske plattformer. I forhold til sine konkurrenter har Firi rimelige priser. Det er gratis å opprette konto og å sette inn både norske kroner og kryptovaluta. Alle børser tar kurtasje for ulike valutaer, og våre priser kan du se her. Kurtasje er en avgift som man betaler for å gjennomføre en handel på børsen, og hos Firi er den på 0,5 prosent.

4. Bitcoin er ikke en ordentlig valuta med verdi

Myte! Kryptovaluta er en virtuell valuta som kan veksles elektronisk.

For at en valuta skal være suksessfull og ha noe verdi, så bør den ha noen spesifikke egenskaper:

 • Det må finnes en grense på hvor mye som finnes av denne valutaen. For mye penger i sirkulasjon kan føre til inflasjon og økonomisk kollaps. Da bitcoin ble lansert i 2009 så bestemte utviklerne seg for at det ikke skulle være mulig å utvinne mer enn 21 millioner bitcoin.
 • Det må gå an å dele valutaen i mindre deler. Dette kan sammenlignes med for eksempel cent eller øre. Man skal kunne veksle deler av valutaen inn i større eller mindre enheter, og man skal kunne kjøpe alle mulige varer med valutaen. På samme måte som at det er 100 øre i en norsk krone, så er det 100 000 000 satoshi i en bitcoin.
 • Folk skal kunne benytte valutaen, for eksempel ved handel. Bitcoin er desentralisert, noe som betyr at folk kan bruke penger uten en tredjepart, som for eksempel en bank, og kan brukes av alle som har en bitcoin-lommebok.
 • Det skal være enkelt å overføre valuta fra én person til en annen. Bitcoin kan enkelt overføres mellom folk på minutter. Dette gjøres for eksempel direkte mellom lommebøker eller hos børser som Firi.
 • Valutaen skal være holdbar og tåle en støyt. Bitcoin kan ikke bli ødelagt på samme måte som for eksempel en hundrelapp kan bli, siden det ikke er en fysisk enhet. Likevel, det er mulig å miste bitcoin hvis man ikke har kontroll på sine passord og nøkler.
 • Det skal være vanskelig å forfalske valutaen. Bitcoin er tilnærmet umulig å forfalske grunnet bruk av avansert kryptografi og blockchain-teknologi.

Bitcoin oppfyller alle kravene over, og kan dermed fungere som penger. I tillegg til å være penger, er også bitcoin et eget betalingssystem.

Verdien av en bitcoin 08.04.2021 er ca. 489 000 norske kroner, og hos Firi er det kunden som styrer prisen. Hver kunde har mulighet til å legge inn en ordre og be om en spesifikk pris når de handler kryptovaluta. Prisen justeres etter hva kundene er villige til å betale og hva de er villige til å selge for. På samme måte som norske kroner, kan bitcoin både øke og synke i verdi.

Bitcoin og andre kryptovalutaer skal føres inn i Skattemeldingen hvert år, og Skatteetaten omtaler kryptovaluta som «verdier».

Her kan du lese mer om hvorfor norske kryptoforskere mener at bitcoin har verdi.

5. Kryptovaluta vil erstatte fiat

Hvem vet? Fiat-penger er penger som er utstedt og anerkjent av sentralbankene. Dette er for eksempel norske kroner eller amerikanske dollar. Mange krypto-entusiaster har spådd at kryptovaluta kan erstatte fiat i fremtiden, mens andre mener at det ikke kan skje. Kommer roboter til å erstatte alle arbeidsplasser? Hvem vet, fremtiden er spennende.


6. Vi trenger ikke bitcoin som betalingssystem eller valuta fordi vårt tradisjonelle bank- og pengesystem fungerer

Myte! Bitcoin er en verdensomspennende valuta med fastsatt pengepolitikk. Verdien av bitcoin svinger mye, men antallet bitcoin er fastsatt. Ingen kan bestemme at det skal opprettes flere bitcoin, det styres av programvaren og samspillet mellom brukere, finansielle aktører og minere (“gullgravere”). Dette gjør at folk i land som Venezuela, Sudan og Tyrkia har hatt muligheten til å unngå ekstrem inflasjon ved å investere i bitcoin, enten via kjøp eller mining.

Som nevnt over, så er ikke bitcoin bare en kryptovaluta, men også et betalingssystem som er desentralisert, og dermed ikke styrt av banker eller regjeringer. I Norge er vi heldige som har et banksystem som fungerer og en regjering vi stoler på, så for oss er det kanskje ikke så viktig at bitcoin kommer på banen og kan tilby et system der man er uavhengig av staten. Slik er det ikke overalt i verden. I land med mye korrupsjon, sviktende banksystemer og lite demokrati, kan bitcoin være et uvurderlig verktøy for innbyggerne.

Vi referer igjen til scooter-leien i Karibien - dette var i et land med mye politisk uro, der banksystemet ikke fungerte skikkelig. Det var ikke bare kollegaen vår som ikke hadde tilgang til dollar, men også innbyggerne på øya. Uten penger kunne de ikke kjøpe mat og rent vann. Dette skjedde ofte. Hva hvis alle brukte kryptovaluta?

7. Kryptovaluta er ødeleggende for miljøet

Nja. Det har i det siste vært stort fokus på kryptovaluta, og da spesielt bitcoin, sin påvirkning på miljøet. Det er ikke til å stikke under en stol at bitcoin krever mye strøm og datakraft. Men hvilken type energi blir brukt? Jo, overskuddsenergi.

Bitcoin kan kapre og lagre energi på steder det ikke tidligere har vært mulig, skriver Nikolai Johan Heum, teknologidirektør i Enode.io i Dagens Næringsliv, og konkluderer med at “klima vinner”.

Han argumenterer at for stadig flere energiprodusenter kan bitcoin fungere som et batteri. Produsentene selger overskuddsenergi til bitcoin-minere, og dermed går ingenting til spille.

Også forsker Svein Ølnes ved Vestlandsforskning mener at det ikke er noen automatikk i at energibruken skal vokse.

Nye bitcoin-mynter kan bli tilført helt uten energiinnsats, sier han til Forskning.no.

8. Kryptovaluta brukes kun av kriminelle

Myte! Dette er en av de største mytene vi kommer over i kryptoverdenen. Kontanter er fremdeles det mest brukte betalingsmiddelet for kriminelle siden de er vanskelige å spore, men enkle å omsette. Vi kan tenke oss at denne myten stammer fra at sender og mottaker av kryptovaluta er “anonyme”. Samtidig kan alle transaksjoner leses av alle som ønsker det, siden programvaren har en åpen kildekode og hovedbok. Firi er registrert hos Finanstilsynet og følger hvitvaskingsloven og "kjenn din kunde-prinsippet", og jobber aktivt med å forhindre at vår plattform blir benyttet til ulovlige transaksjoner.

9. Bitcoin er et pyramidespill og Firi er svindel

Myte! Bitcoin er desentralisert. Det er ingen som sitter på toppen, det er ingen hierarki, det er ingen mellommenn. Firi er som tidligere nevnt registrert hos Finanstilsynet, i tillegg til å være et av de raskest voksende oppstartsselskapene i Norge, med seriøse investorer på eiersiden. Du kan derfor være trygg på at alle investeringer du gjør hos oss er sikre.

Ønsker du å starte din kryptoreise etter å ha fått avkreftet disse mytene? Registrer deg i dag!

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile