MiraiEx has become Firi. Read more why.

Hva er Litecoin?

Osama Iftekhar - 28/06/2021
Bildet er tatt av Eivind Pedersen

Litecoin (LTC) er en peer-to-peer digital valuta som gjør det mulig å gjennomføre umiddelbare betalinger til alle i verden nesten helt uten kostnad. Kryptovalutaen ble lansert i 2011 med formålet om å bli Bitcoins sølv. Det er altså en altcoin.

I likhet med Bitcoin er Litecoin begrenset til et visst antall mynter. Til slutt vil det være rundt 84 millioner Litecoin i omløp. Dette er fire ganger så mye som Bitcoin, som vil ha et tak på 21 millioner.

Litecoin er åpen kildekode, og det globale betalingsnettverket er helt desentralisert. Det er matematikk som sikrer nettverket og gir enkeltpersoner mulighet til å kontrollere sin egen økonomi.

Litecoin ble skapt av Charlie Lee, og hans formål var å lage en forbedret versjon av Bitcoin. Satoshi Nakamoto lanserte Bitcoin i 2009 som verdens første kryptovaluta, og Litecoin er basert på Bitcoins åpne kildekode. Noen av endringene Lee gjorde var å bruke en annen mining-algoritme enn Bitcoin, noe som har ført til at Litecoin har mye raskere bekreftningstider for transaksjoner. Der Bitcoins bekreftelsestid for transaksjoner ligger på 10 minutter, klarer Litecoin å bekrefte transaksjoner på bare 2,5 minutter. Det vil si at Litecoin genererer blokker fire ganger raskere enn Bitcoin, og er derfor i stand til å behandle et høyere volum av transaksjoner.

I tillegg var målet til Litecoin at absolutt alle som eier en datamaskin kan delta i nettverket og mine mynter, noe som gjør mining mer demokratisk. Dessverre er ikke Litecoin-mining lenger lønnsomt uten spesialutstyr. Lagringseffektiviteten er dog forbedret sammenlignet med Bitcoin.

Det er viktig å merke seg at Litecoin aldri var ment til å erstatte Bitcoin, men til å supplere kryptovalutaen. Med betydelig bransjestøtte, handelsvolum og likviditet kan man argumentere for at Litecoin har fått til dette. I skrivende stund har Litecoin den 13. største markedsverdien av alle utvunnede kryptovalutaer.

Bitcoin og Litecoin sammenlignet

Litecoin ble jo opprettet fra en kopi av Bitcoins kildekode, noe som gjør at de er teknisk veldig like. Den store forskjellen ligger i hvilke kryptografiske algoritmer de benytter seg av.


Kryptografiske algoritmer

Akkurat som ved Bitcoin er Litecoin en kryptovaluta som genereres ved utvinning eller mining, og de er begge tilgjengelig å kjøpe og selge på børser. Videre er både Bitcoin og Litecoin det som kalles Proof of Work (PoW) økosystemer. PoW er en av de vanligste algoritmene i kryptovaluta. Kort fortalt må minere løse et matematisk regnestykke, og på denne måten validere gyldigheten av blokken.

Det viktigste skillet mellom Litecoin og Bitcoin er de forskjellige kryptografiske algoritmene de bruker. Bitcoin tar i bruk SHA-256 algoritmen, mens Litecoin bruker en nyere algoritme som kalles Scrypt. SHA-256 er det som kalles “processor intensive”. En prosessorintensiv oppgave er en oppgave som er hastighetsbegrenset av hvor raskt prosessoren kan beregne dataene. Kort fortalt innebærer Bitcoins SHA-256 kalkulasjoner som kan påskyndes i stor grad ved parallell prosessering. Scrypt er mer “memory intensive”, det vil si at det krever mer minne for å løse problemet. Scrypt favoriserer altså store mengder høy-hastighet RAM i stedet for kun rå prosesseringskraft.

Forskjeller i transaksjoner

Det er altså valg av algoritme som gjør at transaksjoner i Litecoin sin blokkjede blir godkjent langt raskere enn Bitcoin, og at den takler et langt høyere volum av transaksjoner.

Dette fører til at:

  • Hvis Bitcoin skulle klare tilsvarende volum og like rask bekreftningstid som Litecoin, så ville det kreve store oppdateringer i koden.
  • Under trading så må en vente fem minutter på to bekreftelser med Litecoin, men med Bitcoin må en vente i 10 minutter for kun én bekreftelse. Likevel, blant Bitcoin-entusiaster diskuteres det om transaksjonshastighet og bekreftelsestid egentlig er så viktig. Dette er fordi de fleste tradere tillater transaksjoner uten bekreftelser. Det er viktig å huske at en transaksjon skjer umiddelbart, men blir kun bekreftet fra nettverket samtidig som blokkjeden utvides.
  • Den raskere blokktiden til Litecoin reduserer risikoen for et angrep som kalles “double spending attack”, altså at man sender den samme betalingen til to mottakere samtidig.

Hvordan få tak i Litecoin

Som nevnt over, så er det mulig å mine Litecoin hvis du har tid og ressurser. Likevel, du kommer raskere og enklere i gang ved å kjøpe Litecoin på børs. Firi (tidligere MiraiEx) fører selvfølgelig Litecoin, og du registrerer deg med Vipps her.

Husk at kjøp og salg av kryptovaluta innebærer høy risiko, og at historisk avkastning aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.

Kilder:
Litecoin
Investopedia

Coindesk

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile