News om kryptovaluta: Uke 2 og 3 - 2022
Velkommen til Firis nyhetsrapport! Her går vi gjennom de største nyhetene fra og om Bitcoin, Ethereum, Cardano, Litecoin, Ripple og Dai. I tillegg viser vi de siste kursutviklingene til bitcoin, ether, ada, litecoin, XRP og dai.
Siste nytt om Bitcoin
1. Kursfallet fortsetter
Det er to uker siden siste oppdatering og i løpet av de to ukene har det skjedd mye i markedet. Fra torsdag kveld 20. januar til mandag ettermiddag 24. januar falt bitcoin-kursen 24.34% fra 392 615 kroner ($43 500) til 296 945 kroner ($32 900). Siden i går ettermiddag har kursen hentet seg inn med 10% og ligger i skrivende stund på 327 827 kroner ($36 325).
Skjermbilde hentet fra Tradingview
2. El Salvador kjøper dippen
Den nå nokså velkjente presidenten i El Salvador Nayib Bukele tweetet fredag 21. januar at El Salvador øker deres beholdning med ytterligere 410 bitcoin. Dette betalte de 15 millioner dollar for, noe som gir en gjennomsnittspris på 330 000 kroner ($36 585) pr bitcoin. El Salvador innførte bitcoin som lovlig betalingsmiddel i september 2021 og i løpet av de siste fire månedene akkumulert totalt 1 806 bitcoin.
3. MicroStrategy har ingen planer om å selge
Bitcoin-kursen har falt voldsomt i det siste, men Michael Saylor har ingen planer om å selge noe av selskapets beholdning. I et intervju med Bloomberg svarte han følgende da han ble spurt om et eventuelt salg var sannsynlig.
MicroStrategy ble det første børsnoterte selskapet i USA til å kjøpe og holde bitcoin som en del av balanseregnskapet. Selskapet eier over 124 000 bitcoin til en verdi av 4.3 milliarder dollar etter dagens kurs.
4. Rio De Janeiro investerer i bitcoin
Brasil er blant landene som har vist flere tegn til at de er positive til kryptovaluta. I november 2021 ble det blant annet lagt frem et lovforslag om at arbeidere i privat sektor skal kunne få utbetalt en prosentandel av lønnen, som de selv bestemmer, i bitcoin. Nå virker det som at landets nest største by, Rio De Janeiro, tar et steg til på veien mot adopsjon. 13. januar annonserte nemlig Eduardo Paes, borgermesteren i Rio De Janeiro, at de vil investere 1% av bykassen i bitcoin. Dessuten ble det sagt at det vurderes å gi 10% rabatt på eiendomsskatt som betales med bitcoin og at de jobber med det juridiske rammeverket for å kunne gjennomføre dette.
Kilde: Cointelegraph
Siste nytt om Ethereum
1. Laveste kursen på seks måneder
Når bitcoin faller er det veldig få kryptovalutaer som står imot og ether var ikke en av de. Fra torsdag til mandag falt kursen fra 27 516 kroner ($3 270) til 19 450 kroner ($2 155), et fall som tilsvarer hele 34%. I skrivende stund står kursen i 21 627 kroner ($2 396), en pris som ikke er sett siden juli 2021.
Skjermbilde hentet fra Tradingview
2. Fem cent per transaksjon er målet
Ethereum-medgrunnlegger Vitalik Buterin dukket forrige uke opp i podcasten Up Only som blir arrangert av de to kryptotwitter-profilene, Cobie og Ledgerstatus. Her snakket de blant annet om hva Vitalik gjør ved siden av krypto, hvordan Ethereum ble startet, Proof-of-Stake, NFTer og hvilke mål Ethereum har fremover. Her sa Vitalik at et av målene er å senke transaksjonskostnaden til 5 cent per transaksjon, men at det er vanskelig å skalere uten å ofre sikkerhet eller desentralisering. Med rollups vil dette bli enklere og Vitalik forventer at målet på 5 cent vil kunne nås innen et par år.
3. Twitter integrerer NFT profilbilder
Torsdag forrige uke annonserte Twitter at de vil integrere iOS støtte for NFTer. Det vil si at man kan koble sin wallet til Twitter og velge en NFT man eier som profilbilde, noe som lenge har vært etterlyst av NFT samfunnet på Twitter. Kort tid senere ble integrasjonen kritisert av blokkjedeentusiast Adam Hollander som viste til at man kan velge hvilken som helst NFT, ikke kun verifiserte kolleksjoner. Det vil si at hvem som helst kan høyreklikke på en NFT fra en twitterprofil, minte den som en egen NFT og bruke den som sitt profilbilde.
Siste nytt om Cardano
1. Kursoppgangen ble kortlevd
Ada hadde en sterk prisvekst forrige uke, noe som kan tenkes å ha med lanseringen av SundaeSwap å gjøre, den første desentralisert børsen på Cardano blokkjeden. I uke 2 steg kursen hele hele 53% fra 9,56 kroner ($1.06) til 14,71 kroner ($1.63), men da bitcoin falt var også fallhøyden større for ada. Fra tirsdag morgen 18. januar til lørdag formiddag 22. januar falt kursen 44%, fra 14,71 ($1.63) til 8,21 kroner ($0.91). I skrivende stund står kursen i 9,21 kroner ($1.02).
Skjermbilde hentet fra Tradingview
2. SundaeSwap opplever problemer første uken
Forrige uke ble SundaeSwap lansert som den første desentraliserte børsen på Cardano-blokkjeden. Uheldigvis har brukere rapportert om at deres transaksjoner ikke blir gjennomført og at de ikke mottar tokens de swapper til. SundaeSwap kommenterte senere at nettverket var veldig overbelastet og at de jobber med å fikse problemene.
Kilde: Coindesk
Siste nytt om Litecoin
1. Litecoin faller med resten av markedet
Litecoin hadde som ada også en relativt god uke 2 da kursen steg 27% fra 1 082 kroner ($120) til 1 389 kroner ($154). Uke 3 ble dog tøffere og da bitcoin begynte sitt fall, falt også litecoin kursen 37% fra 1 389 kroner ($154) til 866 kroner ($96). I skrivende stund står kursen i 965 kroner ($107).
Skjermbilde hentet fra Tradingview
2. Institusjoner plasserer Litecoin på tredjeplass
En ny studie fra Fidelity viser at institusjonelle investorer blir mer og mer interesserte i kryptovaluta. 71% av institusjonene i undersøkelsen planlegger å investere i kryptovaluta i fremtiden, noe som er 12% høyere enn i fjor. Ikke overraskende er Bitcoin og Ethereum de to kryptovalutaene som er mest populære hos institusjoner, men deretter følger Litecoin som nummer tre.
Kilde: Litecoin
Siste nytt om Ripple
1. XRP med kursfall på 28%
XRP hadde det tøft som resten av markedet og falt 28% fra 6,85 kroner ($0.76) til 4,87 kroner ($0.54) som er laveste kursen sett for XRP siden juni 2021. Kursen står i skrivende stund i 5,32 kroner ($0.59).
Skjermbilde hentet fra Tradingview
Siste nytt om DAI
1. Stabil i hardt vær
Dai holder seg stabilt på 9,02 kroner (1$). Når markedet kræsjer på lignende måte som forrige uke er det mange som selger sine kryptovalutaer for stablecoins som kan skape store prishopp på stablecoinen. At dai så og si ikke har rykket på seg gjennom disse dagene vitner om en solid stablecoin.
Skjermbilde hentet fra Tradingview
Kryptovaluta: Topp 5 vinnere
Ukens topp 5 vinnere vitner om at de siste dagene har vært tøffe for alle kryptovaluaer. Alle på topp 5 er stablecoins som står i 9,02 kroner ($1).
Skjermbilde hentet fra Coingecko
Kryptovaluta: Topp 5 tapere
I et hav av blodrøde kryptovalutaer er Curve den som har falt mest med 40% denne uken. Rett bak følger Near, Gala, Harmony og Pocket Network.
Skjermbilde hentet fra Coingecko
Total markedsverdi for kryptovaluta
Grafen nedenfor viser den totale markedsverdien til alle kryptovalutaer lagt sammen. Den totale børsverdien til kryptomarkedet er i skrivende stund 14 536 967 640 000 kroner ($1.612 trillion).
Skjermbilde hentet fra Tradingview