Kryptovalutaen Bitcoin

Myter og misforståelser om Bitcoin

I denne bloggposten diskuterer vi de ulike mytene og misforståelsene rundt kryptovaluta, spesielt Bitcoin.

1. Bitcoin er bare “tull og tøys”

Tull og tøys! Bitcoin har fått kritikk for å være drevet av spekulasjon, og med høy prisvolatilitet, men mange har begrenset forståelse for hvordan Bitcoin fungerer og hva som gir den verdi. Vi anbefaler deg å lese denne artikkelen om Bitcoin og hvordan det fungerer.

Her er noen av grunnene til at bitcoin ikke bare er tull og tøys

  • Teknologisk innovasjon: Bitcoin er bygget på blockchain-teknologi, som representerer en betydelig teknologisk innovasjon. Blockchain har potensial til å revolusjonere mange bransjer, inkludert finans, logistikk og helsevesen.
  • Desentralisering: Bitcoin er desentralisert, noe som betyr at det ikke er kontrollert av en sentral myndighet. Dette tiltrekker seg de som er skeptiske til regjeringers og bankerens makt over økonomien.
  • Internasjonale overføringer: Bitcoin kan brukes til rask og rimelig internasjonal overføring av verdier, noe som er spesielt verdifullt for de som sender større beløp over landegrensene.
  • Store investorer og institusjoner: Flere store institusjoner og kjente investorer har begynt å investere i Bitcoin, noe som indikerer aksept og legitimasjon av kryptovalutaen. For eksempel, har flere av de aller største selskapene på Wall Street, som Blackrock og Fidelity planer om å tilrettelegge for handel av Bitcoin-fond for sine kunder. Blackrock sjefen Larry Fink var tidligere en kritiker, men har siden snudd i sitt syn og er nå positiv til Bitcoin som “digitalt gull”. Elon Musk har vist sin støtte for Bitcoin, og Tesla er blant selskapene som har investert. Andre investorer inkluderer det amerikanske IT-selskapet Microstrategy, hedgefund-manager Paul Tudor Jones , “Facebook tvillingene” Tyler- og Cameron Winklevoss og Silicon Valley legender som Peter Thiel og Marc Andreessen. Blant Nordmenn har Kjell Inge Røkke har kjøpt bitcoin for en halv milliard kroner og satser på krypto gjennom “Seetee” som er et selskap i aker-familien.

2. Bitcoin er tull fordi det egner seg ikke til å kjøpe hverdagslige ting, som f.eks en kopp kaffe på kiosken

Myte. Vi skjønner hva du mener. Det er fortsatt en vei å gå før det er vanlig å kjøpe kaffe med Bitcoin. Men dette er ikke noe de fleste vil bruke Bitcoin til uansett.

Her har man misforstått hva folk ser på som de viktigste bruksområdene for Bitcoin. Det viktigste bruksområdet for Bitcoin er nemlig som “digitalt gull”, altså en måte å oppbevare verdier på, som beskytter mot inflasjon, som kan overføres enkelt mellom landegrenser og som kan kjøpes og selges globalt. Ikke minst er det desentralisert, utenfor kontrollen til myndigheter eller andre. Mens Fiat-penger, som kroner, Euro og Dollar, har en begrenset levetid og stort sett mister sin verdi over tid, har gull overlevd mange store kriser og samfunnsomveltninger.

Hvis du skal kjøpe deg en kaffe til 20 kroner på kiosken vil det bli dyrere og tregere å betale med Bitcoin enn med visa-kort. Hvis man derimot skal overføre 100 millioner fra Norge til Japan er situasjonen en helt annen. I det gamle systemet vil dette ofte ta flere dager, og innebære store kostnader. Å sende beløpet over Bitcoin-nettverket ville koste bare en liten brøkdel og være unnagjort på kort tid. Dessuten har man sikkerheten fra et globalt desentralisert blokkjedenettverk til å verne om verdiene, og man har 100% kontroll over sine egne midler.

Et prosjekt kalt “Lightning Network” har dessuten bygget en løsning for Bitcoin som gjør små transaksjoner billige og unnagjort på millisekunder. Så da kan man faktisk kjøpe kaffe på kiosken med Bitcoin også (hvis man vil).

Hvis du vil kjøpe fysiske varer med kryptovaluta, så er du avhengig av at mottakeren kan ta betalt i kryptovaluta. Det er for eksempel mulig å overføre penger fra en krypto-lommebok til en annen – akkurat som i en vanlig nettbank. En kollega av oss har for eksempel selv betalt for scooter-leie på en liten, karibisk øy med bitcoin da det var tomt for USD i minibanken som fantes der.

3. Bitcoin og kryptovaluta er komplisert å lære seg

Litt, men det fikser du! Det finnes utallige informasjonskilder der ute om hvordan kryptovaluta fungerer, så vi skjønner at det er en liten utfordring å velge mellom alle disse kildene. Heldigvis kan du lese deg opp på kryptovaluta på norsk her hos Firi. Vi skriver artikler om hva krypto er, hvordan det fungerer, og hvordan du kan bli en bedre kryptoinvestor. Vi anbefaler at alle nybegynnere starter sin kryptoreise med å lese seg litt opp på bitcoin, som er den første og mest kjente kryptovalutaen. Her kan du lese mer om hva bitcoin er.

Du kan dessuten også melde deg inn i Kryptoklubben på Facebook, som er en gruppe for alle som ønsker å diskutere kryptovaluta med hverandre.

4. Det er alt for komplisert for meg å investere i bitcoin

Myte! Mange tror at det er veldig komplisert å investere i bitcoin og annen kryptovaluta. Men dette stemmer absolutt ikke.

Det er både trygt og enkelt å investere i kryptovaluta hos Firi uten at det går utover sikkerheten, spesielt fordi vi tar hånd om alt det tekniske, gir deg en wallet (digital lommebok) og sørger for at midlene er trygt lagret. Du kan handle kryptovaluta i løpet av et par minutter.

Siden Firi er en norsk kryptovalutabørs, så kan man kjøpe og selge kryptovaluta med norske kroner, noe som kan spare deg for blant annet valutavekslingsgebyrer som du vil få ved bruk av utenlandske plattformer. Det er gratis å opprette konto og å sette inn både norske kroner og kryptovaluta. Alle børser tar kurtasje for ulike valutaer, og våre priser kan du se her. Kurtasje er en avgift som man betaler for å gjennomføre en handel på børsen,

5. Bitcoin er ikke en ordentlig valuta med verdi

Myte! Bitcoin er en virtuell valuta som kan veksles elektronisk.

For at en valuta skal være suksessfull og ha noe verdi, så bør den ha noen spesifikke egenskaper:

  • Det må finnes en grense på hvor mye som finnes av denne valutaen. For mye penger i sirkulasjon kan føre til inflasjon og økonomisk kollaps. Da bitcoin ble lansert i 2009 så bestemte utviklerne seg for at det ikke skulle være mulig å utvinne mer enn 21 millioner bitcoin.
  • Det må gå an å dele valutaen i mindre deler. Dette kan sammenlignes med for eksempel cent eller øre. Man skal kunne veksle deler av valutaen inn i større eller mindre enheter, og man skal kunne kjøpe alle mulige varer med valutaen. På samme måte som at det er 100 øre i en norsk krone, så er det 100 000 000 satoshi i en bitcoin.
  • Folk skal kunne benytte valutaen, for eksempel ved handel. Bitcoin er desentralisert, noe som betyr at folk kan bruke penger uten en tredjepart, som for eksempel en bank, og kan brukes av alle som har en bitcoin-lommebok.
  • Det skal være enkelt å overføre valuta fra én person til en annen. Bitcoin kan enkelt overføres mellom folk på minutter. Dette gjøres for eksempel direkte mellom lommebøker eller hos børser som Firi.
  • Valutaen skal være holdbar og tåle en støyt. Bitcoin kan ikke bli ødelagt på samme måte som for eksempel en hundrelapp kan bli, siden det ikke er en fysisk enhet. Likevel, det er mulig å miste bitcoin hvis man ikke har kontroll på sine passord og nøkler.
  • Det skal være vanskelig å forfalske valutaen. Bitcoin er tilnærmet umulig å forfalske grunnet bruk av avansert kryptografi og blockchain-teknologi.

Bitcoin oppfyller alle kravene over, og kan dermed fungere som penger. I tillegg til å være penger, er også bitcoin et eget betalingssystem. Bitcoin og andre kryptovalutaer skal dessuten føres inn i Skattemeldingen hvert år, og Skatteetaten omtaler kryptovaluta som «verdier».

Her kan du lese mer om hvorfor norske kryptoforskere mener at bitcoin har verdi.

6. Bitcoin vil erstatte tradisjonelle penger (FIAT)

Hvem vet? Dette er et komplekst og omdiskutert emne der det ikke finnes noen enighet blant ekspertene. Under er noen argumenter for og imot.

Argumenter for at kryptovaluta vil erstatte tradisjonelle penger:

  • Digitalisering av økonomien: Samfunnet blir stadig mer digitalisert, og Bitcoin sammen med de andre kryptovalutaene passer godt inn i dette skiftet. De er digitale, globale og tilrettelegger for raske billige online transaksjoner.
  • Desentralisering: Bitcoin er desentralisert, noe som betyr at den ikke er kontrollert av en enkelt sentral myndighet, som en regjering eller en sentralbank. Dette er attraktivt for de som ønsker uavhengighet fra statlig kontroll.
    Redusert inflasjonsrisiko: Bitcoin er laget for å ha stabil og veldig lav inflasjon i forhold til tradisjonelle penger som kan trykkes i ubegrensede mengder.

Argumenter mot at Bitcoin vil erstatte tradisjonelle penger:

  • Mangel på stabilitet: Bitcoin er fortsatt preget av prisvolatilitet, noe som gjør den mindre egnet til å erstatte funksjonen som den norske eller danske kronen har. FIAT-penger har vanligvis ikke slike prissvingninger som vi ser i Bitcoin. Selv om Bitcoin har vokst i popularitet, er det fremdeles en vei å gå før det allment akseptert som et betalingsmiddel. De fleste virksomheter og forbrukere bruker fortsatt tradisjonelle penger.
  • Regulatorisk uklarhet: Kryptomarkedet mangler fremdeles regulering og juridisk klarhet i mange land. Dette gjør at man ikke enda er klare til å bygge de løsningene som trengs for å erstatte FIAT-penger. Men det skjer mye på denne fronten, f.eks med MiCA reguleringene i EU.
  • Ung teknologi: Det er fortsatt teknologiske og infrastrukturelle utfordringer som skal løses før man kan bruke kryptovalutaer som betalingsmiddel ii verdensøkonomien i stor skala.

Oppsummert kan vi si at det er mange faktorer som påvirker spørsmålet om kryptovaluta vil erstatte tradisjonelle penger. Mange ser på Bitcoin eller andre kryptovalutaer som et alternativ til tradisjonelle valutaer eller et alternativ for spesifikke bruksområder, som internasjonale overføringer, og at krypto kan eksistere sammen med tradisjonelle valutaer.

Det er fortsatt mange hindringer som må overvinnes for at kryptovaluta skal erstatte FIAT-penger fullstendig. Tiden vil vise hvordan utviklingen utspiller seg, og det er sannsynlig at både Bitcoin og tradisjonelle penger vil eksistere side om side i lang tid fremover.

7. Vi trenger ikke bitcoin som betalingssystem eller valuta fordi vårt tradisjonelle bank- og pengesystem fungerer

Myte! Bitcoin er en verdensomspennende valuta med fastsatt pengepolitikk. Verdien av bitcoin svinger mye, men antallet bitcoin er fastsatt. Ingen kan bestemme at det skal opprettes flere bitcoin, det styres av programvaren og samspillet mellom brukere, finansielle aktører og minere (“gullgravere”). Dette gjør at folk i land som Venezuela, Sudan og Tyrkia har hatt muligheten til å unngå ekstrem inflasjon ved å investere i bitcoin, enten via kjøp eller mining.

Som nevnt over, så er ikke bitcoin bare en kryptovaluta, men også et betalingssystem som er desentralisert, og dermed ikke styrt av banker eller regjeringer. I Norge er vi heldige som har et banksystem som fungerer og en regjering vi stoler på, så for oss er det kanskje ikke så viktig at bitcoin kommer på banen og kan tilby et system der man er uavhengig av staten. Slik er det ikke overalt i verden. I land med mye korrupsjon, sviktende banksystemer og lite demokrati, kan bitcoin være et uvurderlig verktøy for innbyggerne.

8. Bitcoin er ødeleggende for miljøet

Nja. Det har i det siste vært stort fokus på kryptovaluta, og da spesielt bitcoin, sin påvirkning på miljøet. Det er ikke til å stikke under en stol at bitcoin krever mye strøm og datakraft.

Men hvilken type energi blir brukt? Jo, overskuddsenergi.

Bitcoin kan kapre og lagre energi på steder det ikke tidligere har vært mulig, skriver Nikolai Johan Heum, teknologidirektør i Enode.io i Dagens Næringsliv, og konkluderer med at “klima vinner”.

Han argumenterer at for stadig flere energiprodusenter kan bitcoin fungere som et batteri. Produsentene selger overskuddsenergi til bitcoin-minere, og dermed går ingenting til spille, mens verdien av energien blir lagret i Bitcoin nettverket.

Også forsker Svein Ølnes ved Vestlandsforskning mener at det ikke er noen automatikk i at energibruken skal vokse.

Nye bitcoins kan bli tilført helt uten energiinnsats, sier han til Forskning.no.

Når det gjelder energiforbruk så er det ingen i kryptoverdenen som nekter for at Bitcoin bruker mye energi. Det mange derimot er opptatt av å få frem er at Bitcoin systemet bidrar med en verdi til verdenssamfunnet som det gir mening å bruke energi på. Det gamle banksystemet bruker enorme mengder strøm, enda mer enn Bitcoin, men det har en viktig funksjon og vi har ikke fått noen debatt på samme måte om energibruken til etablerte bransjer. Forskjellen virker å være at Bitcoin er noe nytt som mange ikke ser hensikten med.

Ved å sette deg inn i hvordan det globale finansielle systemet fungerer, hvilke utfordringer det har, og hvilke problemer Bitcoin vil kunne bidra med å løse så vil du også lettere kunne vurdere om energibruken kan forsvares.

9. Kryptovaluta brukes kun av kriminelle

Myte! Dette er en av de største mytene vi kommer over i kryptoverdenen. Denne stammer bl.a fra at handel på det ulovlige nettstedet “Silk Road” var et bruksområde for Bitcoin i de tidligere årene, før dette nettstedet ble stengt og eieren arrestert.


Det er imidlertid viktig å tenke seg om en ekstra gang her. For det første: Kontanter er fremdeles det mest brukte betalingsmiddelet for kriminelle siden de er vanskelige å spore, men enkle å omsette. Skal vi kvitte oss med kontanter av den grunn? Eller kan det tenkes at kontanter har en funksjon som er verdifull for resten av samfunnet? Det tradisjonelle banksystemet er dessuten der penger i hovedsak hvitvaskes. Man kommer likevel ikke trekkende med at “penger er bare for kriminelle”, fordi det ikke gir noen mening å hevde.

En annen ting er at man kan se at kriminelle ofte er tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi. Dette gjaldt internett selv i sin tid, droneteknologi, mobiltelefoner, biler og mye annet. Det er et lite gjennomtenkt argument at man ikke skal bruke ny teknologi fordi kriminelle tilfeldigvis har tatt denne i bruk.

Vi kan tenke oss at denne myten stammer fra at sender og mottaker av kryptovaluta er “anonyme”. Med Bitcoin vil du ha din egen Bitcoin-adresse som er synlig for alle, og dermed være delvis anonym siden andre ikke kan se dine personlige opplysninger utover din adresse. Men samtidig kan alle transaksjoner leses av alle som ønsker det, og Bitcoin kan spores tilbake til sin opprinnelige kilde siden programvaren har en åpen kildekode og hovedbok. Det betyr at alle kan gå inn og se alle overføringer av Bitcoin som skjer. (Du kan lese om dette i vår artikkel om blockchain explorers) I motsetning er det tradisjonelle pengesystemet mye mer “lukket” for offentligheten.

Firi er registrert hos Finanstilsynet og følger hvitvaskingsloven og "kjenn din kunde-prinsippet", og jobber aktivt med å forhindre at vår plattform blir benyttet til ulovlige transaksjoner.

10. Bitcoin er et pyramidespill

Myte! Bitcoin er desentralisert. Det er ingen som sitter på toppen, og det er ingen mellommenn. Roten til denne myten springer sannsynligvis ut ifra at enkelte hevder at Bitcoin ikke har noen reell egenverdi eller nyttig bruksområde. Dermed er det et “verdiløst” system som bare handler om å lure inn nye personer.

Kanskje mener folk dette fordi Bitcoin eksisterer digitalt og ikke fysisk, ikke forstår teknologien og fordi man har en enkel forståelse av hva som er “verdi”. Man sammenligner f.eks Bitcoin med aksjer, og så bruker man metoder for verdivurdering som er tilpasset dette.

Men Bitcoin er ikke en aksje, og ligger mye nærmere en råvare som for eksempel gull i egenskaper.  Bitcoin kan ikke brukes i smykker, naturligvis, men ellers deler den egenskaper med gull som gjør Bitcoin til en god “store of value”.

Det kan dermed være et sted å starte å sette seg inn i Bitcoin sitt “whitepaper”, og lese seg opp om hvilke problemer Bitcoin kan løse.

Men hva med Firi, er det ikke bare svindel?

Firi er som tidligere nevnt registrert hos Finanstilsynet, i tillegg til å være et av de raskest voksende oppstartsselskapene i norden, med seriøse investorer på eiersiden. Du kan derfor være trygg på at alle investeringer du gjør hos oss er sikre. Vi ønsker å gjøre det enkelt og trygt å komme i gang med kryptohandel og sparing.


Ønsker du å starte din kryptoreise etter å ha fått avkreftet disse mytene?