MiraiEx has become Firi. Read more why.

Langsiktig investering i kryptovaluta

Sparing i kryptovaluta

Vi i Firi (tidligere MiraiEx) tror på at kryptovaluta er fremtidens valuta, egnet til sparing og investering. Slik bestemte Maren seg for at å kjøpe krypto for langsiktig investering var det beste for henne.

Interessen for kryptovaluta har det siste året eksplodert. Mesteparten av entusiasmen rundt kryptovaluta, spesielt Bitcoin, skjer når det er såkalt “bull-marked”, altså oppgang i markedet. Markedsbevegelsen forsterkes ofte ved økt blest i mediene, spesielt når de som har tjent på investeringene sine intervjues og det er god stemning. Det resulterer i at flere får øynene opp for krypto, og vi ser at handelsvolumet øker betraktelig. I kryptoverdenen kaller vi dette for FOMO - fear of missing out.

- Det er enkelt å basere investeringsstrategien på historisk data, men det gir ingen garanti for fremtidig avkastning, sier Aleksander Hyggen Haarstad, som er dataanalytiker i Firi. 

Med dette mener han at vi ikke kan si med sikkerhet hvordan markedet beveger seg, som for eksempel når det snur og blir “bearish” eller det vi kaller for “bear-marked”. Det kan være små nyanser og i det andre øyeblikket er overskriften at “Bitcoin stuper igjen - Eksperter advarer mot kryptovaluta”. I kryptomiljøene blir det spredt FUD - frykt, usikkerhet og tvil, og mens noen roper HODL (hold on for dear life), skriker andre at en bør selge unna. Hvem bør man høre på? Hva er beste praksis? Det kan være krevende å balansere hverdagen med den emosjonelle berg-og-dal-banen som kryptoinvestorer til enhver tid befinner seg i. Heldigvis finnes det et godt alternativ til aktiv trading; Langsiktige investeringer og mål.

- Fordelen med langsiktig investering er at en kan ignorere bølgedalene som påvirker markedet over tid og som kan oppleves frustrerende og tidkrevende å forstå. En blir derfor mindre emosjonelt påvirket av prissvingninger og kortsiktig usikkerhet, forklarer Aleksander.

Start med langsiktig investering i kryptovaluta idag og få 100 kr i velkomstbonus fra Firi.

Blog post bilde

Aleksander Hyggen Haarstad, dataanalytiker i Firi (tidligere MiraiEx)

Kryptovaluta istedenfor godis

Det er helt normalt at kryptomarkedet går gjennom sykluser av bull- og bear-perioder, men det er likevel vanskelig å vite når topper og bunner treffer, selv for erfarne tradere. Derfor velger folk flest, inkludert Firi (tidligere MiraiEx)-medgründer og UX-designer Maren Kleppan, langsiktig investering.

- Etter å ha vært et emosjonelt nervevrak i månedsvis etter min første investering i bitcoin i 2019, har jeg funnet ut at det passer meg mye bedre å heller investere litt hver eneste lørdag. Istedenfor pils og godis, så setter jeg heller en liten sum inn på Firi-kontoen min, og kjøper krypto der, forteller Maren.

Investeringsstrategien hun har tatt i bruk kalles hos Firi for kryptosparing. Det vil si at Maren bestemmer seg for hvor mye hun vil sette av til sparing, hvilke kryptovalutaer hun vil investere i, og når hun skal kjøpe dette. Konseptet ligner på investeringsstrategien Dollar Cost Averaging der et større beløp deles opp i like deler og fordeles utover en bestemt periode. Du finner et modelleringsverktøy her som viser deg fortjeneste og tap på investering i bitcoin jevnlig over tid.

Historisk sett så lønner det seg å spare i kryptovaluta

Før Maren startet i Firi (tidligere MiraiEx) hadde hun begrenset kunnskap om kryptovaluta, og det var også derfor hun ventet med å investere.

- Jeg brukte kollegene mine aktivt for å lære mer om krypto. Kunnskap om hva kryptovaluta er, spesielt teknologien bak og målene til de enkelte valutaene, er utrolig viktig når en skal investere i kryptovaluta. Det er for eksempel derfor jeg har satset på bitcoin, fordi jeg har satt meg inn i det, og har hundre prosent troen på at det vil være en del av det globale pengesystemet helt til jeg forlater denne jorden, forklarer hun.

Da Maren gjorde sitt andre store innskudd, så gikk det ikke mer enn et par dager før hverdagen ble snudd på hodet. Korona-krisen inntraff, og alle kryptoinvestorer var vitne til røde tall i en lang periode. For Maren føltes dette ekstra tungt, da hun hadde satset store deler av sparepengene sine.

- Plutselig snudde trenden igjen, og grafen gikk oppover. Det var da jeg fikk tips om å selge, og jeg gjorde det. Tabbe. Jeg kjøpte meg inn igjen, og prøvde å ha is i magen. Det var tungt. Det føltes ofte ut som små hjerteinfarkt da jeg sjekket Firi, og jeg var mye stresset. Det var da jeg bestemte meg for å ignorere de kortsiktige bølgedalene, og heller fokusere på at investeringen min faktisk er langsiktig.

Bli med over 110.000 andre nordmenn og start din krypto-reise i dag!

Historisk sett har investering i bitcoin lønt seg. Nesten uansett når en har investert, om det var på topp eller bunn, så har en gått i pluss i løpet av to års tid. Her kan du se prisutviklingen til bitcoin:

Blog post bilde

Kilde: Tradingview

Vi anbefaler alle å DYOR (do your own research) og aldri investere penger du ikke har råd til å tape. Historisk avkastning gir ikke noen garanti for fremtidig avkastning. Denne artikkelen er absolutt ikke en anbefaling av investering, men kun en beskrivelse av mulige strategier.

5 tips til investering i kryptovaluta

 1. Sett deg godt inn i hva kryptovaluta er og hvordan blokkjedeteknologi fungerer. Les gjerne om de ulike valutaene, såkalte white paper. Disse finner du enkelt på de aktuelle kryptoenes offisielle nettsider, eller ved å google for eksempel “bitcoin white paper” eller “ethereum white paper”.
 2. Hent inspirasjon og tips fra eksperter og dine med-kryptoentusiaster, men ikke kopier dem. Vær spesielt kritisk til finfluensere, og alltid DYOR (gjør din egen research). Her er noen fine informasjonskilder:
  - Sjekk ut Firi sine kryptoguider. Begynn gjerne med “Hva er kryptovaluta?” eller “Hva er Bitcoin?”
  - I Facebook-grupper som Kryptoklubben kan du diskutere med andre kryptoentusiaster. Det finnes også mange andre slike grupper, både norske og internasjonale.
  - Twitter er gull for krypto-nybegynnere. Nyheter gjennom memes, ja takk!
  - På Discord finner du for eksempel nettsamfunnet Kryptoteket.
  - Delta på foredrag eller andre eventer som handler om kryptovaluta. Visste du at Høgskulen på Vestlandet tilbyr et kurs som heter “Bitcoin - Blokkjedeteknologi og den digitale økonomien”?
  - Det finnes også mange gode podcaster, YouTube-kanaler og så videre som handler om krypto. Har du for eksempel sett Krypto for hele Kongeriket?
 3. Det er kun du som vet hvilken investeringsstrategi som passer deg best. Gå for det som passer din økonomi og risikovilje.
 4. Diversifiser porteføljen din. Du har sikkert hørt uttrykket "ikke legg alle eggene i samme kurv", og dette er en god tommelfingerregel som handler om diversifisering og risikospredning i en investeringsportefølje. Sparekonto, fond, aksjer, eiendom, gull, forskjellige kryptovalutaer… Det finnes mange forskjellige måter å gjøre dette på.
 5. Få oversikt over markedet. Selv om du investerer langsiktig, så kan det lønne seg å aktivt følge med på nyhetsbildet, hvordan kursene til de ulike kryptovalutaene endrer seg og så videre. Du kan for eksempel bruke CoinMarketCap for dette.


Verifiser din Firi-konto med BankID og få 100 kr i kryptovaluta som velkomstbonus.

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile