historien bak kryptovaluta

Historien bak kryptovaluta

I denne artikkelen skal vi ta deg med gjennom kryptovalutaens historie, fra den spede begynnelse, enorme oppgang, og de siste års hendelser. Etter å ha lest denne artikkelen vil du være "up-to-date" på hvordan vi havnet her vi er i dag, og kanskje også ha noen tanker om hvor vi skal videre.

Hvem fant opp krypto?

Mange vil nok svare at "Satoshi Nakamoto", den anonyme utvikleren av Bitcoin fant opp krypto i 2008, men det har vært flere personer som har bidratt til fremveksten av kryptovaluta.

Idéen om kryptovaluta blir født: Selv om kryptovaluta er en ny ting for de fleste, er idéen faktisk eldre enn man skulle tro. Allerede i 1983 skapte dataforskeren David Chaum et anonymt kryptografisk og elektronisk pengesystem kalt eCash. Dette systemet ble testet ut gjennom selskapet DigiCash på 1990-tallet, men ble aldri noen stor suksess. I 1998 beskrev den kinesiske programmereren Wei Dai et system han kalte "b-money" og like etterpå lanserte amerikaneren Nick Szabo konseptet "bit gold".

31. oktober 2008 - Bitcoins “whitepaper” publiseres

Som den aller første kryptovalutaen ble Bitcoin lansert i et 9 siders akademisk dokument. «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System», ble skrevet av en ukjent person ved navnet «Satoshi Nakamoto». Mye tyder på at navnet bare er et pseudonym, og at det skjuler seg én eller flere personer bak. Bitcoin er en digital valuta som er basert på et desentralisert og tillitsløst system. Idéen ble først spredt til en email liste med spesielt interesserte i 2009 og spredte seg til tech-interesserte tidlige brukere som begynte å diskutere Bitcoin online. Det gikk ikke lang tid før idéen ble genierklært og entusiasmen spredte seg. Hvem denne "Satoshi Nakomoto" egentlig var, forblir et mysterium den dag i dag.

bitcoins historie

2010 - Kjøpte pizza med bitcoin

Den 22. mai i 2010 kjøpte en utvikler og tidlig bitcoin-bruker to pizzaer på nettet og betalte med 10 000 bitcoin, som tilsvarte ca. 300 kroner på den tiden. Siden den gang har kursen skutt til himmels, og med dagens kurs ( er det verdt flere milliarder kroner! Dagen huskes i dag som “Bitcoin pizza day” og markeres hvert år (humoristisk) av mange i kryptobransjen.

Det var likevel ikke helt tilfeldig at mannen gjennomførte kjøpet. Formålet var nemlig å bevise at Bitcoin kunne brukes til å kjøpe hverdagslige ting i den virkelige verden. Som for eksempel pizza.


2011 - Fremveksten av altcoins

Basert på blokkjedeteknologi og infrastrukturen til bitcoin, ble det i 2011 utviklet og introdusert andre kryptovalutaer, som for eksempel litecoin (LTC). Disse blir omtalt som "altcoins" (alternative valutaer til bitcoin). Både bitcoin og litecoin er tilgjengelig for handel hos oss. Er du nysgjerrig på hvordan dette fungerer kan du lese om hvordan man kjøper kryptovaluta her.

2012 - Bitcoin adopsjonen øker og kryptomiljøet vokser.

Krypto er ikke lenger bare en sær nisje for en liten gruppe selverklærte nerder. Interessen for Bitcoin og kryptovaluta sprer seg til Silicon Valley og andre investeringskretser. Miljøet begynner å få tilflyt av flere folk med finans-bakgrunn og tas seriøst av flere forretningsfolk.

tidlig eksempel på bitcoin wallet

Facebooks medgrunnleggere Tyler og Cameron Winklevoss investerer store deler av gevinsten fra Facebook i Bitcoin og blir med det blant de største Bitcoin eierne til da. Deres historie blir senere kjent i boken "Bitcoin Billionaires".

Flere bedrifter som skulle være med på å forme bransjen blir grunnlagt på denne tiden (for eksempel Coinbase).

Ethereum´s grunnlegger Vitalik Buterin jobber dessuten på denne tiden som skribent for "Bitcoin Magazine".

2013 - Bankkrisen på Kypros bidrar til å utløse et Bitcoin bullrun, BTC passerer $1000 og Ripple (XRP) blir lansert

I 2013 skjer det mye.

Kypros gjennomgår en finanskrise som følge av dominoeffekten finanskrisen i 2008-09 utløste. For å betale ned gjelden løser myndighetene dette ved å konfiskere rundt halvparten av pengene i alle bankkontoer med over $100 000 i verdier. Folk blir sjokkert over at pengene deres bare kan "konfiskeres" fra deres konto på denne måten av myndigheter og banker. Mange føler ikke lenger at bankene passer på pengene deres og er sinte for å måtte betale for rotet deres politikere og banker har stelt istand. Nyheter om hendelsene sprer seg raskt og skaper en ny interesse for en desentralisert valuta som Bitcoin.

Bitcoin hadde dessuten sin første såkalte “halvering” året før, og økende etterspørsel og kutt i antall nye bitcoins på markedet bidrar til at prisene stiger. Prisstigning skaper igjen enda mer mediedekning og økt interesse for bitcoin, og man får en enorm prisvekst der bitcoin passerer $1000 sent i 2013.

Ripple lanserer sin kryptovaluta XRP, også basert på teknologien til bitcoin, med med fokus på å forbedre internasjonale transaksjoner som overføring av verdier mellom ulike land.

Sommeren 2013 rydder en mann pulten sin og kaster en ødelagt pc inkludert harddisken som inneholder 7500 bitcoin. Så om noen ønsker å dra på skattejakt etter en harddisk med bitcoin til verdier på over 500 millioner norske kroner, er søppeldynger i Newport i Wales et godt sted å starte. Det har vært flere slike tilfeller og folk har lett desperat etter gamle harddisker eller passord til slike.

Høsten 2013 blir dessuten det ulovlige internett-markedet "Silk Road" stengt ned og eieren arrestert av FBI. Silk road ble brukt av mange til å kjøpe cannabis og andre ulovlige varer, og et tidlig bruksområde for Bitcoin var som betalingsmiddel på Silk Road. Man kan anta at stigmaet om at krypto "kun er for kriminelle" stammer fra denne historien. Kriminalitet er et problem som må bekjempes, og her i Firi jobber vi med AML regelverket for å bekjempe hvitvasking. Samtidig så viser undersøkelser at det kun er en liten prosentandel av alle kryptotransaksjoner som knyttes til kriminalitet noe som viser at man ikke skal godta dette stigmaet som sannhet eller dømme lovlydige investorer.


2014 - Kryptobørsen Mt.Gox blir hacket og ryster markedet

Etter et bull market med dramatisk prisoppgang gjennom 2013 og inn i 2014 sprekker boblen til slutt da børsen Mt.Gox får problemer.

kryptovalutaens historie - Mt.gox logo

Den japanske kryptovalutabørsen Mt.Gox som stod for over 70% av all handel av bitcoin i verden blir hacket og går konkurs. Dette resulterte i store tap, selv om en stor del av de stjålne verdiene ble hentet tilbake. Med økt tvil om sikkerheten til kryptovaluta faller prisen til bitcoin og avslutter året 2014 på rundt $300. Flere andre tidligere kryptobedrifter får også problemer, og det blir et økt fokus på sikkerhet og seriøsitet i kryptobransjen. I ettertid har det blitt vanligere og vanligere at kryptobørser forsikrer verdiene de holder, samt at sikkerhetsrutinene er blitt mye strengere. Så ikke vær bekymret, vi tar sikkerheten på alvor for å hindre at slike hendelser gjentar seg. Les mer om hvordan vi sikrer bitcoin og andre kryptovalutaer her.


2015 - Ethereum introduserer smart-kontrakter og Tether lanserer sin stablecoin

Tidlig i 2014, på den årlige Bitcoin-konferansen i Miami, introduserer den 19 år gamle bitcoin-entusiasten Vitalik Buterin sine planer om Ethereum. Han har samlet et team smarte utviklere og Ethereum blir lansert som en ny plattform i 2015. Ethereum er basert på teknologien som bitcoin er bygget på, men istedenfor å kun være en alternativ valuta, skal Ethereum være en plattform som åpner for å bygge desentraliserte programmer og applikasjoner (dapps) på toppen av blokkjeden. Man kan altså bygge hva man vil, og disse programmene vil lagre sine data og funksjoner på Ethereum-blokkjeden. Valutaen ether (ETH) blir den interne valutaen i dette systemet, da den brukes for å både delta i og styre nettverket. Konseptet “smarte kontrakter” introduseres. Enkelt forklart er dette programmer på blokkjeden som håndhever en kontrakt. For eksempel kan man nå automatisere kontrakter som har med lån, handel, forsyningskjede, forsikring eller annet å gjøre.

Tether (USDT) blir lansert som en stablecoin (stabil valuta) som skal være festet til verdien av den amerikanske dollaren. Slik kan man altså lage krypto-versjoner av tradisjonelle valutaer slik at de som driver med handel kan veksle bitcoin til tether istedenfor å måtte selge det for amerikanske dollar. Etter Tether har det dukket opp flere andre stablecoins, blant annet DAI og USDC som du kan få kjøpt hos Firi.


2016 - Ethereum gjennomgår en “hardfork” etter hacker-angrep på DAO smart-kontrakten

I 2016 ble Ethereum DAO (Decentralied Autonomous Organization) utsatt for et hackerangrep. Hackerne fant et smutthull i smart-kontrakten som gjorde at 3,6 millioner ether ble stjålet ved bruk at et såkalt rekursivt angrep.

Ethereum DAO hadde samlet inn mer enn 150 millioner USD fra mer enn 11,000 investorer, noe som gjorde det til en av de største crowdfunding-kampanjene i historien. I løpet av kort tid hadde hackerne stjålet ethereum til en verdi av rundt 50 million USD (basert på datidens verdi.

Hele episoden endte med at Ethereum valgte å kjøre en såkalt hardfork som inneholder kodeendringer som i essensen lager en ny blokkjede. Motangrepet flyttet ether fra addressen til hackerne til en ny addresse som Ethereum DAO kontrollerte.

Dette ble gjenstand for stor diskusjon og uenig (til og med i dag), fordi dette var stikk i strid med et av kryptomiljøets viktig idealer som sier "code is law". Med andre ord at det som skjer på blokkjeden er endelig og ikke skal kunne endres eller rulles tilbake. Noe av styrken og essensen i blokkjedeteknologi ligger nemlig i det at ingen utenfra skal kunne endre blokkjeden.

Flertallet i Ethereum bestemte seg for at man måtte gjøre et unntak, og Ethereum ble dermed delt i to, der man fikk en ny “fork” som reverserte hackerangrepet. Men det var også de som var uenige, og Ethereum lever videre den dag i dag, både som Ethereum Classic (blokkjeden som inneholder pengene som ble stjålet) og Ethereum.


2017 - Bullrun, ny all time high og “altcoin mania”

I 2017 opplevde bitcoin en utrolig vekst, fra litt over $900 i januar til litt i underkant av $20.000 i desember, for deretter å kjøle seg ned og avslutte året med en pris på rundt $16.000. Krypto-bullrunet fortsatte videre inn i januar 2018 med ether og andre altcoins som gikk fullstendig til himmels. Ethereums valuta ether gikk fra rundt $7 i januar 2017 til en topp på over $1400 i januar 2018 og gjorde de tidlige Ethereum-investorene avsindig rike på veldig kort tid. I kjølvannet av Ethereums lansering der de gjorde en såkalt ICO (Initial Coin Offering) hvor de solgte ether til tidlige investorer dukket det etterhvert opp en hel haug nye kryptovalutaer som også samlet inn penger gjennom en ICO, og det hele utviklet seg til full “ICO Mania” med ulike altcoins, en stor boble som verden ikke hadde sett maken til. Denne boblen sprakk til slutt i januar 2018 hvor mange av disse prosjektene krasjet og mistet opp til 90% av sin verdi på kort tid. Mange coins kom aldri tilbake fra dette krasjet, og en del av prosjektene ble lagt ned.

2018 - Den store nedkjølingen og Lightning network

I 2017, kunne de fleste tjene gode penger på oppgangen til de mange ulike kryptovalutaene, uavhengig om en investerte i gode eller dårlige prosjekter. Men om de virkelig fikk beholde pengene var avhengig av om de rakk å selge seg ut i tide. Mange tapte også mye penger fordi de kjøpte på toppen og var med krasjet hele veien ned igjen.

Markedet opplevde en hard nedkjøling i 2018, og det var store prisfall på samtlige kryptovaluta. Prisen på bitcoin ved utgangen av 2018 var på rundt $4000.

En god nyhet dette året var likevel introduksjonen av “Lightning Network”, som skal gjøre bitcoin-transaksjonene både raskere og billigere.

En annen god nyhet var at vi midt opp i denne ekstreme nedgangen valgte å fortsette med Firi, som ble startet i slutten av 2017. Slik at det i dag eksisterer en nordisk kryptovalutabørs hvor nordmenn kan kjøpe og selge bitcoin (BTC), ethereum (ETH) og andre kryptovalutaer for norske kroner.

Advarer mot kryptovaluta

I årene 2017 og 2018 så man for alvor at kryptovaluta begynte å få allmenn oppmerksomhet, og de store mainstream mediene skrev en rekke saker om kryptovaluta i denne perioden. Den store nedkjølingen i 2018 gav bensin på bålet for kritikerne som var ivrige med å dømme kryptovaluta som lite annet enn en svindel eller en “tulipanboble”. Mange aktører gikk ut offentlig med advarsler mot å investere i kryptovaluta.

I Norge gikk banken Nordea ut med et forbud for sine ansatte mot å kjøpe kryptovaluta, flere offentlige personer gikk ut med spådommer om at bitcoin-prisen skulle falle til null.

Prisen på bitcoin, og ellers i kryptomarkedet, falt ytterligere i november og fant omsider en bunn i slutten av 2018. Likvevel, til tross for fallende priser og et hardt år, fortsatte aktørene i kryptobransjen å bygge videre på nye løsninger.

2019 - Firi lanserer den første registrerte norske kryptobørsen

2019 var et meget innholdsrikt for oss i Firi. Etter registreringen hos Finanstilsynet i januar, lanserte vi kryptovalutabørsen og satset for fullt i Norge.

Firi (tidligere MiraiEx) ble godt mottatt av markedet, og opplevde god vekst i brukermasse og antall transaksjoner. Det var ikke bare våre brukere som har tok oss godt imot. Både The Factory og Angel Challenge tok oss inn i sine programmer for å hjelpe oss å vokse og hente ekstern kapital, noe vi klarte.

Firi Norges største kryptobørs

Ny prisoppgang og “mini bullrun” for bitcoin

Etter nedgang i priser og mindre interesse i 2018 startet året 2019 med lave priser og et “bear market” som nådde bunnen. Fra februar 2019 begynte prisutviklingen å peke oppover igjen, og ny optimisme for kryptovaluta begynte å bygge seg opp. Dessuten, selv om prisene hadde vært lave hadde ikke folk sluttet å bygge og innovere. Mange smarte folk hadde jobbet på spreng hele det siste året, og mange av krypto innovasjonene som Defi, NFTs, Gaming, Metaverse og så videre ble utviklet videre.

I mai 2019 annonserte Facebook dessuten at de planla sin egen kryptovaluta “Libra”, noe som senere ble møtt med skepsis amerikanske senatorer og også av mange i markedet. Planen ble senere utsatt og nedjustert, men lever fortsatt under navnet “Diem”.

I 2019 når dessuten en merkelig historie mediene da en kanadisk kryptobørs med navn Quadriga offentliggjør at deres CEO Gerald Cotten er blitt funnet død på ferie i India. Cotten satt på tilgangen til en stor sum penger og det var bare han som hadde passordet til kryptolommeboken. Det oppstår spekulasjoner om at han skal ha forfalsket sin egen død, og det forblir i dag fortsatt et mysterium hva som egentlig skjedde i India. Denne historien belyste igjen viktigheten av et fokus på profesjonalitet og sikkerhetsrutiner for kryptobørsene, og at det er aktørene som tar dette på alvor som vil overleve og lykkes i krypto. Vi i Firi tar sikkerhet på alvor!

Her kan du lese mer om hvordan Firi er registrert hos Finanstilsynet og sikrer din kryptovaluta


2020 - Bitcoin lever fremdeles, og koronakrisen sparker i gang tidenes største “bullmarket”

Etter å ha blitt erklært dødt over 350 ganger det siste tiåret, viser bitcoin seg å være den beste investeringen i 2010 - 2020. I 2020 steg optimismen igjen da det nærmet seg en ny Bitcoin-halvering i mai 2020. Halveringen har historisk vært startskuddet på Bitcoin sine “bullmarkeder” fordi halveringen kutter antallet nye bitcoins som blir minet til halvparten. Når bare kommer halvparten så mange nye bitcoins på markedet, mens etterspørselen er den samme (eller i dette tilfellet stiger) så vil det skape et positivt press på prisen.

Fra Kina kom det dårlige nyheter i starten av 2020. Koronaviruset hadde spredt seg til en verdensomspennende pandemi, og uroen begynte å bre seg i finansmarkedene. Det kuliminerte med et stort prisras i alle de store markedene. Både aksjer og krypto opplevde et kjempestort krasj, og prisen på bitcoin falt helt ned til rundt $3000 i mars. Bitcoin ble igjen erklært død.

bitcoin

Men hva skjer når hele verden må stenges ned, folk må holde seg hjemme og myndighetene i verdens ledende nasjoner egentlig ikke har nok penger på bok? Jo, de begynner å printe penger.

Og Jerome Powell i den amerikanske Federal Reserve, i tillegg til hans kollegaer i andre land, startet å printe penger for å holde økonomien i gang og stimulere finansmarkedene. Faktisk printet de historisk mye penger og har ikke stoppet med dette til dags dato. Aldri før i moderne tid har det blitt printet så mye penger som i 2020 og 2021, noe som har bidratt til at verdens finansmarkeder har gått fra et stort krasj til tidenes største prisoppgang. Den amerikanske S&P500 indeksen fortsatte f.eks å sette all time highs gjennom andre halvdel av 2020, gjennom hele 2021 og inn i 2022.

Mange av disse pengene fant også veien til krypto og bitcoin. Bitcoin hadde som nevnt sin halvering i mai 2020 og både utviklingen i og adopsjonen av krypto har hatt en enorm vekst. Man begynte å se adopsjon fra store og respekterte aktører innenfor finans, og den ene kjente investoren etter den andre begynte å offentliggjøre sin entusiasme for krypto. Da stimulitiltakene fra verdens sentralbanker satte i gang gav det veksten i bitcoin og krypto en ekstra styrke, og dette har tatt oss inn i den historiske veksten vi har i dag. Høsten 2020 offentliggjorde Michael Saylor, lederen for det børsnoterte amerikanske selskapet Microstrategy, at de hadde kjøpt bitcoin for over $250 000 000 og etter dette kom flere andre kjente selskaper ut med lignende nyheter, blant annet Elon Musk og Tesla.

Siden halveringen i 2020 har dessuten flere nisjer innenfor krypto vokst frem og skapt nye muligheter for investorer. Sommeren 2020 huskes som “Defi Summer” fordi fremveksten av desentralisert finans (DeFi) førte til ville prisoppganger i mange nye DeFi-kryptovalutaer. Prosjekter som Compund Aave, Maker, Yfi, Chainlink, Uniswap og Sushiswap hadde en ekstrem prisutvikling og klatret inn på listen over de største kryptovalutaene.

2021 - Nye høyder, “mainstream adoption”, Memecoins, NFTs og Metaverse.

I 2021 startet i året med en fortsettelse av oppgangen i 2020. I løpet av 2021 satte bitcoin en all time high på rundt $69.000 i november før prisen falt igjen mot utgangen av året.

Men 2021 var også året krypto virkelig gikk “mainstream” og økningen nye brukere eksploderte fra januar av og utover året. I tillegg til at bitcoin og ether har hatt god prisutvikling har man spesielt sett at altcoins igjen har fått mye oppmerksomhet.

Elon Musk har spesielt satt sitt preg på året. For i tillegg til å avsløre sin interesse for bitcoin og krypto begynte Musk å snakke varmt om memecoinen Dogecoin (DOGE) i flere av sine Twitter-meldinger. Dogecoin ble startet som en parodi, og bruker et kjent internett-meme med en Shiba Inu som sitt varemerke. Men DOGE fungerer rent teknisk og kan faktisk brukes som valuta. Elon Musk moret seg over Dogecoin i sine Tweets, og det resulterte i at DOGE nesten over natten ble en av de mest omsatte kryptovalutaene og at prisen eksploderte. I kjølvannet av DOGE dukket det raskt opp en bølge med “dogecoin kopier”, slike som Shiba Inu (SHIB) og lignende, og det hele utviklet seg til å bli et “memecoin mania”. Mange av disse var dessverre useriøse prosjekter uten noe fundamentalt bruksområde, og mange følte dette var en uheldig trend for krypto.

Den japanske hunderasen Shiba Inu har blitt popularisert gjennom internett-memet "DOGE", som senere fikk sin egen kryptovaluta.

Vi opplevde også en stor priskorreksjon fra toppen i april/mai hvor markedet ble overopphetet og man igjen så oppmerksomhet rundt energibruken til Bitcoin og andre kryptovalutaer. Kina og andre myndigheter “slo ned på krypto”, men bare med en midlertidig effekt. Likevel fortsatte krypto-adopsjonen sin sterke vekst. Det er så mye å skrive om og det blir vanskelig å få med alt som skjedde i 2021 fordi dette året var virkelig historisk for krypto, og kanskje også i verdens-sammenheng.

Her er bare noen av de nevneverdige tingene som skjedde i 2021:

  • Mange av verdens største finansinstitusjoner gikk tungt inn i krypto.
  • En rekke kryptoselskaper gikk på børs.
  • El Salvador adopterte Bitcoin som nasjonal valuta, minet bitcoins med vulkansk energi og annonserte planene for en “Bitcoin City”.
  • Kina gjorde krypto mining forbudt, og miningen flyttet seg på rekordtid til USA, Kazakhstan og en rekke andre land.
  • Memecoin manien eksploderer. Noen millionærer over natten, mens andre taper alt.
  • Økningen i krypto-svindler er verdt å nevne. Såkalte “rug-pulls” skjer daglig, og nye investorer må lære å passe seg.
  • NFTs vokser frem som en ny trend innenfor kryptovaluta, og utvikler seg til et ledende felt innenfor blockchain.
  • Ethereum får skaleringsproblemer som følge av sin egen suksess. “NFT-boomen” er en viktig grunn til dette.
  • Nettstedet OpenSea setter nye rekorder både i pris på “digital kunst” og i handelsvolum på Ethereum nettverket.
  • Andre L1 kryptovalutaer (“Ethereum-konkurrenter”) oppnår stor suksess fordi brukerne flytter seg fra Ethereum til andre nettverk som ikke er overbelastet. Binance Smart Chain, Solana, Terra, Avalanche og flere vokser kraftig.
  • Krypto-gaming tar av og “metaverset” blir en trend båret frem av kryptobransjen.
  • Digitale eiendommer i “metaverset” selges for millioner online.
  • Facebook annonserte at de vil endre navn til Meta og satse på “metaverse”-trenden.
  • “Web3” vokser frem som et nytt begrep. Det nye internett skal bygges på blockchain.
  • Flere ledende kryptoinvestorer går inn på listen over verdens rikeste.
  • Firi blir en av Norge og Nordens raskest voksende selskaper.


2022 - Et år med krypto-crash og markedsnedgang

Etter et eventyrlig år i 2021 både i aksjemarkedet og i kryptovalutamarkedet tok festen brått slutt i begynnelsen av 2022. Året startet med spekulasjoner om man ville fortsette oppturen etter en kort korreksjon, men det ble etterhvert mer og mer tydelig at toppen var passert. Flere og flere investorer solgte seg ut av aksjer, kryptovaluta og andre risikofylte investeringer.

Etter den enorme pengeprintingen de siste to årene, rekordhøye priser i finansmarkedene, nedstenging av økonomien og pandemi ble det etter hvert en økende utfordring med stor inflasjon i den globale økonomien. Den amerikanske sentralbanken, og deres kolleger i andre land ble nødt til å skru igjen penge-krana og stramme inn pengepolitikken. Det betød i praksis at rentene, som hadde vært rekordlave for å stimulere økonomien, måtte justeres kraftig opp. Vi skal ikke gå mer i detaljer her, men man kan forenklet si at den amerikanske sentralbanken stakk hull på boblen i finansmarkedene.

I 2022 falt prisene på en rekke kjente investeringer godt over 50% fra toppen i 2021.

Bitcoin (BTC) -65%

Facebook (META) -64.43%

Tesla (TSLA) -67.8%

Warner Bros Discovery (WBD) -60.33%

Netflix (NFLX) -51.31%

Salgspresset i markedene var en trend som fortsatte gjennome hele året. Dette avdekket også problemer i krypomarkedet med aktører som hadde tatt alt for stor risiko og nå havnet i trøbbel på grunn av de fallende prisende.

Terra Luna kollapset i mai

Da Terra Luna kollapset ble det ansett som det største kryptokrasjet noensinne med en estimert verdifall på rundt 60 milliarder dollar. "Stablecoinen" TerraUSD var ikke lenger stabil, og frykten for at andre stablecoins også skulle lide samme skjebne rystet hele det globale kryptovalutamarkedet. Mange tapte penger på Luna eller i forbindelse med konkursene som kom i kjølvannet av dette.

Hvorfor kollapsen startet skal vi ikke gå i detalj på her, men det startet med at TerraUSD, som Terras stablecoin mistet sin 1:1 verdi mot dollar, noe som satte i gang en dominoeffekt av salg. TerraUSD og Terras egen kryptovaluta LUNA var tett knyttet til hverandre. Og da de krasjet skapte det en likviditetsklemme i hele kryptormarkedet. Luna coinen gikk fra en all-time high på rundt $119 til under en brøkdel av en krone.

Kræsjet satte blant annet krypto-investeringsfondet "Three Arrows Capital" og mange andre långivere konkurs. I juni satte Celsius uttak på pause på grunn av "ekstreme markedsforhold", og denne nyheten fikk kryptoprisene til å falle ytterligere. Så en måned senere endte Celsius opp med å begjære seg konkurs. BlockFi måtte reddes ut av FTX med en kontantinnsprøytning på 400 millioner dollar. Lite visste markedet om at FTX, som på den tiden virket stabile, skulle skape en enda større skandale da de kollapset noen måneder senere.

November - FTX og deres søsterselskap "Alameda Research" går konkurs

November var en heftig måned i krypto. Men hva skjedde med FTX egentlig?

FTX var en av verdens største kryptobørser målt i handelsvolum og verdsatt til 32 milliarder dollar tidligere i 2022. Men da kundene, etter spekulasjoner på Twitter om FTX sin soliditet, ble usikre på soliditeten til FTX, begynte de å ta ut sine verdier av plattformen.

FTX ble tatt med buksene nede, da det viste seg at de har benyttet kundene sine midler til utlån og andre aktiviteter. Dette går helt fint så lenge kundene beholder midlene på plattformen. Men når kundene ønsker å ta ut pengene sine og det ikke er nok penger der, blir kollapsen et faktum.

Etter at FTX den 11. november søkte om konkursbeskyttelse samtidig sjefen Sam Bankman Fried meldte sin avgang startet etterforskningen i hva som hadde skjedd. Det ble snart avdekket at en rekke ulovligheter hadde foregått i FTX og deres søsterselskaper og Sam Bankman Fried ble senere arrestert og siktet for bedrageri.

En del nordmenn lyktes med å flytte midler fra FTX til Firi og andre steder før det var for sent, men mange har fortsatt midler som nå er sperret på FTX. Det er viktig å understreke at Firi IKKE tar risiko med dine verdier. Vi rører ikke midlene dine uten at du spesifikt ber oss om å gjøre det.

Du kan lese mer om sikkerhet hos Firi her.

2023 & Beyond..

2023 har allerede vist seg som et innholdsrikt år for krypto. I løpet av 2023 har vi allerede sett markedet stige kraftig i løpet av årets første måneder. Vi har også fått en avgjørelse i den langvarige rettssaken mellom SEC og Ripple. Dette er en sak som er viktig for hele kryptomarkedet, og .

Sist, men ikke minst har vi sett at de største aktørene på wall street, som Blackrock, Fidelity, JP Morgan Chase og flere har for alvor har omfavnet krypto. Spesielt har det vært mye snakk om børsnoterte bitcoin-fond (såkalte ETFer) som Blackrock og flere har søkt om å få lansere. Om du ikke kjenner disse selskapene så godt er det forståelig, men vi anbefaler deg å gjøre noen google søk for å finne ut mer. Blackrock, for eksempel, er verdens største kapitalforvalter, og forvalter omtrent 6 ganger så store verdier som det norske oljefondet. Dette er virkelig de største aktørene innen finans vi snakker om, og det sier en del om hvor langt Bitcoin, og kryptovaluta generelt, allerede har kommet.

Vi er veldig stolte av å være en del av kryptobransjen og er spente på å følge utviklingen videre. De siste årene har vært fantastiske og vi tror dette bare er starten. Hvor tror du selv at veien fører oss videre i 2023 & beyond? Følg oss gjerne på sosiale medier og del dine tanker!

Hvis du vil vite mer om hvordan man investerer, kan du lese mer her om hvordan man kjøper kryptovaluta.

Er du interessert i krypto, men er ikke kunde hos oss enda?

Kilder:

Gemini
The DAO (Wikipedia)
MicroStrategy (Wikipedia)
Quadriga Fintech Solutions (Wikipedia)

Bitcoin.org


Åsmund Holtan22/02/2022