MiraiEx has become Firi. Read more why.

Fremtidens sparing og investering

Hoang Trinh - 03/11/2020
Bilde av mirai børs
Smarte grep som kan sikre god avkastning på sparepengene

Det er mye fokus på finans og aksjemarkedet i disse turbulente tider, med pandemi, resesjon, oljeprisfall, historisk lav rente og volatile/svingende aksjepriser. Som Norges største og mest populære plattform for sparing og investering i kryptovaluta, ønsker vi å dele informasjon om alternative muligheter til aksjer og fond, slik at du kan få en god avkastning på dine sparepenger.

Er du ikke kunde hos oss fra før, kan du bli det nå og få opp til 200kr i bonus.

Diversifisering - Ikke legg alle eggene i samme kurv

Du har sikkert hørt utrykket "ikke legg alle eggene i samme kurv", og dette er en god tommelfingerregel som handler om diversifisering og risikospredning i en investeringsportefølje. Det kan være at du har investert en andel i eiendom, noe i gull og Bitcoin, og resten i teknologi-aksjer. Du har valgt å legge eggene (dine verdier og midler) i forskjellige kurver, og det er lite sannsynlig at alle dine egg vil knuse (miste verdi) om du skulle være uheldig og miste den ene kurven i bakken. Du har dermed klart å spre risikoen din, med en diversifisert portefølje.

Spareavtale - Dollar-Cost Averaging (DCA)

På samme måte som vi kan spre risiko i bransje, geografi og marked, kan vi også spre risiko over tid. Ettersom at de færreste klarer å spå hvor markedet til enhver tid er på vei, uavhengig om det er kryptovaluta-, bolig- eller aksjemarkedet, er det sjeldent lurt å la seg stresse over potensiell fremtidig oppgang eller nedgang. Med en spareavtale hvor du investerer et fast beløp hver måned, vil du få jevnet ut innkjøpsprisen og dermed øke sannsynligheten for god avkastning uten å være synsk. Selv om din portefølje vil gå ned i verdi i nedgangstider, vil du med denne planen kjøpe deg opp til rimelige priser, og dermed få raskere/større oppgang når markedet snur. Denne investeringsstrategien er veldig populær og kalles for dollar-cost averaging.

Ulike porteføljers avkastning de siste 5 årene

Nedenfor ser vi en graf som sammenligner 4 ulike porteføljer sin avkastning de siste 5 årene, med en spareavtale på 1000kr i måneden.

  • 60/40-porteføljen: 60% i Nordnet Indeksfond og 40% i høyrentekonto (2% rente).
  • 60/40 med bitcoin: 57% i Nordnet Indeksfond, 3% i bitcoin og 40% i høyrentekonto (2% rente).
  • Høyrentekonto: 100% i høyrentekonto med 2% rente.
  • Høyrentekonto med bitcoin: 97% i høyrentekonto (2% rente) og 3% i bitcoin.
Blog post bilde

Det vi ønsker å illustrere er at en liten eksponering i bitcoin, vil kunne ha en positiv effekt på avkastningen til en portefølje, så lenge du har en god strategi og tenker langsiktig. Selv om du hadde kjøpt deg inn under oppturen i 2017, og vært med på hele nedturen i kryptovalutamarkedet de følgende årene, hadde du likevel hatt en stor fortjeneste i dag.

Kom i gang med fremtidens sparing og investering i dag og få opp til 200kr i bonus!

Relaterte poster

Download the Firi-app on mobile