Kvinde

Sikker handel med Firi - Sammen oppdager vi svindel | Firi

Det skal være sikkert å handle med Firi. For et par måneder siden oppdaget Firi sin avdeling for anti-hvitvasking noen mistenkelige innskudd fra en kvinne i 70-årene og hennes ektemann. Videre blir det kjøpt bitcoin for store summer.

Det viste seg at ekteparet var utsatt for et skremmende og komplekst svindelforsøk, men heldigvis klarte Firi å redde pengene deres.

Sjekk ut våre tips til hvordan du unngår nettkriminalitet her.

Skremmende oplevelse

Nå vil ekteparet, som ønsker å være anonyme, dele sin historie for å advare andre mot å gå i samme fella som de selv gjorde.


- Det var en utrolig skremmende opplevelse som sitter i oss enda. Vi får nesten ikke sove om natten, sier “Anne”.


På en helt vanlig torsdag formiddag ringer telefonen til Anne. Det er et ukjent nummer, noe hun sjelden svarer på, men nå bestemmer hun seg for å ta telefonen. Det er en mann ved navn Kristian som ringer, og han opplyser om et lån på 150 000 kroner som Anne visstnok har tatt opp.


- Dette stemte jo ikke i det hele tatt. Jeg hadde ikke hørt om et lån en gang, forklarer Anne.

Ba om innloggingsinformasjon

Videre forteller svindleren at hun mest sannsynlig har blitt utsatt for et identitetstyveri, men at han og hans kollegaer skal gjøre alt i deres makt for å løse problemet. Saken skal politianmeldes, og ekteparet kan stole hundre prosent på ham.


- Han hadde mitt fulle navn og adresse, personnummer og kontonummer. Kundebehandleren virket veldig profesjonell og kunnskapsrik, og var støttende i saken om identitetstyveriet. Det virket virkelig som han ville hjelpe oss. For å løse saken måtte han ha tilgang til bankkontoene mine, så jeg ga ham innloggingsinformasjonen min, forteller kvinnen.


Slik får svindleren tilgang til alle sparepengene til ekteparet, og straks begynner truslene.

Tømmer alle kontoer og truer ekteparet til stillhet

- Han presset veldig på at denne saken var taushetsbelagt, og at vi ikke kunne prate med noen om dette. Mobilene våre måtte skrus av frem til over helgen. Han forklarte at politiet skulle komme til oss på mandag, og at hvis vi ikke overholdt taushetsreglene, da… Ja, han nærmest drapstruet oss, forteller en klart oppskaket Anne.


Hun forklarer videre at det er livsnødvendig for henne å kunne ha tilgang på telefonen, da mannen “Atle” ofte er syk. Hun får endelig lov til dette etter mye frem og tilbake. Anne begynner å bli veldig redd, og legger til slutt på telefonen. Svindleren gir seg ikke, og ringer tilbake flere ganger. Helt frem til Dagsrevyen blir ekteparet terrorisert, og hele tiden blir de minnet på at de ikke kan snakke med en sjel om dette.


- Jeg skjønte at vi hadde blitt svindlet. Mannen min kjørte til minibanken, og der fikk han opplyst at han ikke kunne ta ut en eneste krone. Selv om vi hadde fått beskjed om taushetsplikt, så snakket jeg med datteren min, som ringte politiet for oss, sier Anne.

Firi oppdager svindelforsøket

Dagen etter at svindleren har tappet pensjonistparets kontoer for penger, oppdager Firi flere mistenkelige innskudd til Anne og Atle sine nyopprettede kontoer. Videre blir det gjort kjøp i bitcoin, og midlene blir forsøkt sendt til en annen kryptovaluta-lommebok. Firi stopper overføringen, og en medarbeider ringer til ekteparet for å fortelle at han mistenker at de er svindlet.


- Heldigvis tok datteren min telefonen når kollegaen din fra Firi ringte oss og forklarte at alt var under kontroll og at alle pengene var reddet. Alle bankkontoene våre var jo tomme. Å miste alle pengene våre ville skapt både økonomiske og psykiske belastninger for oss i årevis, forteller ekteparet.
Politiet ankommer ekteparets bolig, og Firi hjelper deretter ekteparet med å veksle bitcoin tilbake til norske kroner, og overfører det stjålne beløpet til de opprinnelige bankkontoene.


- Vi er dere evig takknemlige for den jobben dere har gjort med å få tilbake alle pengene våre, sier Anne og Atle.

Bruker store ressurser på å avdekke svindelforsøk

Øyvind Kvanes, COO i Firi, forteller at det er svært viktig å stoppe alle former for svindel som blir forsøkt gjennomført hos den norske vekslingstjenesten for kryptovaluta.

- Vi bruker mye ressurser på utvikling og forbedring av våre systemer for å avdekke svindelforsøk. Vi har også flinke ansatte med flere års erfaring med dette. De vet akkurat hva de skal se etter i slike saker, sier han.

Telefonsvindel er ikke et nytt fenomen, men de kriminelle blir mer og mer sofistikerte. Firi sitt sikkerhetsteams beste tips for å unngå å bli svindlet på denne måten er å aldri oppgi personlige passord, koder eller BankID-informasjon.

- Dette gjelder uansett hvem som spør. Husk at banken din eller Firi aldri vil be om slik informasjon. Hvis du får en slik forespørsel, er det sannsynligvis et svindelforsøk. Videre er det viktig å tipse banken din eller kryptovalutabørsen om forsøket, poengterer sikkerhetsteamet.

Sjekk ut våre tips til passordsikkerhet og hvordan unngå nettkriminalitet her.

Mistenker at du har blitt svindlet eller utsatt for annen nettkriminalitet? Kontakt oss på [email protected] og banken din så fort som mulig.