Bitcoin

Hvordan bruke Bitcoin?

I denne artikkelen skal vi utdype hvilke bruksområder Bitcoin har, men også hvordan man rent praktisk bruker det.

Hva kan man bruke Bitcoin til?

Generelt har Bitcoin to forskjellige typer bruksområder:

Det ene er bitcoin som en måte å lagre verdi på, og som et investerings-instrument. Man kan investere i det og spekulere i prisoppgang.

Det andre er å bruke Bitcoin som et betalingsmiddel og valuta. Det er dessuten enkelt å overføre bitcoins raskt og enkelt.

Her er en liste over bruksområder for Bitcoin.

  • Betalingsmiddel
  • Lagring av verdi
  • En beskyttelse mot inflasjon
  • Enklere og raskere overføre verdier uavhengig av landegrenser
  • Sikkerhet for lån
  • Behovet for en desentralisert valuta

Bitcoin som betalingsmiddel

Bitcoin kan bli brukt som betalingsmiddel i private avtaler mellom to personer eller parter, dersom begge parter er villige til det. Men det er også flere og flere bedrifter som åpner for å ta betaling i Bitcoin. Kjente merkevarer som Wikipedia, Amazon, Burger King og flere har gått ut med at de aksepterer Bitcoin som betalingsmiddel. Du kan lese en lengre liste over aktører som aksepterer Bitcoin her: https://99bitcoins.com/bitcoin/who-accepts/

Hvis du skal handle på matbutikken og betale med bitcoins er også verdt å merke seg at det sjeldent er snakk om å betale med hele bitcoins, da prisen på denne er flere hundre tusen kroner, men deler av en bitcoin (noe man gjerne kaller “satoshis”). Du vil f.eks betale 0,00034 BTC for en vare, og dette beløpet vil gjerne veksles om fra kroner, eller andre fiat valutaer.

Noe av kritikken mot Bitcoin som betalingsmiddel har gått på at transaksjonene er dyre og trege, noe som igjen skyldes at man har lagt vekt på desentralisering og sikkerhet. Skal en bedrift overføre et millionbeløp til et annet land, vil Bitcoin være både billig og rasky i forhold til bankoverføring. Men hvordan fungerer det til dagligdags bruk? Kritikere har pekt på at å kjøpe en kopp kaffe med BTC ikke er praktisk. Det er for dyrt or tregt i forhold til handelen man gjør. Men her kommer teknologien i “Lightning Network” inn i bildet og løser dette problemet. Betalinger i bitcoins (eller satoshis som er deler av en bitcoin) med Lightning Network er raskere og billigere enn de som kjøres på hoved-blokkjeden. Så man kan med andre ord faktisk bruke Bitcoin til å kjøpe en kopp kaffe eller handle på matbutikken.


Det er også flere aktører i kryptobransjen som tilbyr VISA-kort eller lignende som du igjen kan knytte til din Bitcoin-lommebok hos dem. I det tilfellet vil betaling fungere akkurat slik du er vant med fra dine tidligere betalingskort.


I tillegg til at det er et betalingsmiddel for varer og tjenester, finnes det flere aktører i krypto-bransjen som godtar BTC som sikkerhet for lån. I tilfeller hvor man ikke ønsker å selge sin bitcoin-beholdning kan man altså låne penger med sikkerhet i denne.

Lagring av verdi og investeringsinstrument


Når du sparer dine hardt opptjente penger, så er det for at du skal ha denne verdien tilgjengelig på et senere tidspunkt. Du vil i det minste at de pengene du setter av nå skal ha samme kjøpekraft i fremtiden, og du håper kanskje til og med at de skal stige i verdi.


Hvordan sikrer du at denne verdien holder seg over tid? Og hvordan sikrer du den mot farer som verditap, tyverier, store samfunnsendringer og generelt “tidens tann”.


Det finnes flere måter å gjøre dette på. Noen setter pengene i banken, noen investerer pengene i aksjer og fond, noen i eiendom, andre investerer pengene sine i råvarer og så videre.


Gull har historisk vært et middel som har egnet seg og vært mye brukt. Gull har overlevd sivilisasjoners fall, kriger, uro og hyperinflasjon. I tillegg har gull vært allment akseptert som betalingsmiddel over hele verden. Det var for eksempel vanlig at nasjonalstater eide store gullreserver for å lagre sine verdier og for å backe opp sine nasjonale valutaer.


Siden Bitcoin er et desentralisert betalingsmiddel med minimal inflasjon, som kan aksepteres hvor som helst i verden, og som i teorien kan “leve evig” på internett har den mye til felles med gull og regnes generelt som et godt alternativ for å lagre verdier over tid. Mange mener dessuten at BTC er en ypperlig måte man kan skjerme seg mot inflasjon i fiat valutaene (som NOK, Dollar og Euro).


En egenskap som fjerner behovet for en sentral aktør, er at produksjonen og tilbudet av bitcoins er tett kontrollert av den underliggende algoritmen. Med fiat-valutaer (dollar, euro og norske kroner) kan sentralbanker utstede så mange valutaenheter de vil, og de kan forsøke å påvirke valutaens verdi eller inflasjon. Med Bitcoin mines det et lite antall nye mynter eller blokker hvert 10. minutt, og vil fortsette å gjøre dette med en avtagende hastighet til maksimalt 21 000 000 bitcoins er nådd. Inflasjonen i bitcoin er dermed veldig lav. Dette gjør bitcoin attraktiv som en slags digitalt gull, hvor den i teorien vil øke i verdi, gitt at etterspørselen vokser og tilbudet forblir den samme.


Ser man tilbake på de siste 10 årene har Bitcoin vært en investering som har overgått alle andre investeringsmuligheter i avkastning. Og mange forventer at denne verdiøkningen vil fortsette i mange år fremover ettersom adopsjonen av Bitcoin og krypto øker. Derfor blir Bitcoin av mange sett på som en veldig god investeringsmulighet.

Du kan enkelt overføre verdier på tvers av landegrenser.

Når du overfører penger til en annen konto i Norge går det relativt raskt. I hvertfall hvis det skjer i løpet av ukedagene, da bankene er åpne. Men har du prøvd å overføre penger til andre land? Da ville du i såfall legge merke til at dette kan ta sin tid, og at transaksjonskostnadene kan være høye. Det å sende Bitcoin derimot, er ikke ulikt å sende en epost. Det spiller dermed ingen rolle hvilke land sender og mottaker holder til i, for verdiene flyttes digitalt på blokkjeden mellom partenes lommebok-adresser.

Desentralisert valuta

I tilfeller der mennesker lever under autoritære regimer med manglende menneskerettigheter, eller i land med ustabil økonomi og hyperinflasjon kan Bitcoin brukes som en trygg havn. Mange mennesker mangler dessuten en bankkonto og holdes utenfor det etablerte finansielle systemet. For disse menneskene kan Bitcoin åpne opp for å delta i økonomien på en ny måte.


Bitcoin oppsto i 2008 som den aller første kryptovalutaen - En digital valuta som er basert på et desentralisert og tillitsløst system. Ideen var å ta bort behovet for en sentral autoritet eller tredjepart (som for eksempel en bank), samtidig som den skulle sikre at det ikke ble gjennomført doble- eller feilaktige transaksjoner (for eksempel «overtrekk av konto»). Du kan overføre direkte til hvem som helst, hvor som helst i verden, uten å gå via tredjeparter som nettbanken, Paypal, Vipps eller tilsvarende.


Ingen institusjon eller sentral aktør kontrollerer Bitcoin-nettverket. Protokollen vedlikeholdes av en gruppe frivillige kodere, og drives av et åpent nettverk av dedikerte datamaskiner over hele verden. Denne prosessen kalles desentralisering, en av Bitcoin-nettverkets viktigste egenskaper. Siden ingen sentral aktør godkjenner transaksjonene, trenger ikke brukerne å identifisere seg når de sender bitcoins til andre. Det er dermed vanskeligere for et autoritært regime å utestenge folk fra finansielle tjenester og å delta i økonomien.

Men, betyr det at Bitcoin er fullstendig anonymt?

I praksis blir hver bruker identifisert av adressen til lommeboken deres, som kan brukes til å spore transaksjoner. Politi har også utviklet metoder for å identifisere brukere om nødvendig. De fleste børser er lovpålagt å utføre kundekontroll av sine kunder sine før de får kjøpe eller selge bitcoin. Dette betyr at en tildelt Bitcoin-adresse mest sannsynlig er koblet til en bestemt bruker. Imidlertid er kryptovaluta-lommebøker ikke begrenset til børser eller andre nettbaserte tjenester, og en lommebok generert av en anonym bruker er ganske vanskelig å spore. Videre er hver transaksjon i nettverket helt transparent, noe som bekymrer en del forkjempere av anonymitet. Det er altså vanskelig, men ikke umulig å spore en bitcoin-transaksjon til en bestemt person, det er altså ikke riktig at bitcoin er helt anonymt og kun brukes av kriminelle.


Hvordan bruke Bitcoin - sånn rent praktisk?

1. Skaff deg en Bitcoin lommebok

For å koble deg på Bitcoin nettverket trenger du en digital lommebok, en “Bitcoin wallet”. Du har to muligheter når det gjelder å skaffe seg en Bitcoin-lommebok


Du kan enten velge en av de mange lommebøkene som finnes på markedet. (Link til krypto wallet artikkel). Disse kan f.eks lastes ned som en app, et program på PCen din eller en fysisk digital lommebok som du kobler til med USB. Hit overfører du dine bitcoins når du har kjøpt dem.


Eller


Du kan lage deg en konto på en børs, slik som Firi, og la denne børsen ta seg av lagringen for deg. I dette tilfellet slipper du å tenke på det tekniske rundt å ha en Bitcoin wallet. Du trenger bare å holde styr på din bruker og passord hos Firi. (Link til artikkel om lagring av krypto hos firi)


2. Kjøp BTC

Du kan kjøpe bitcoin (BTC) trygt og enkelt gjennom Firi-appen eller nettsiden vår. Hvis du ikke er registrert hos oss enda, så kan du gjøre dette med Vipps. Deretter må du sette inn penger. Når innskuddet ditt er mottatt, så kan du kjøpe bitcoin enkelt ved å trykke på “Kjøp og Selg”. Deretter kan du enten oppbevare dine bitcoins hos Firi, eller du kan overføre dem ut til din egen digitale lommebok.


Husk at kjøp og salg av kryptovaluta innebærer høy risiko, og at historisk avkastning aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.

3. Send, lagre, betal med, lån ut eller trade med dine bitcoins.

Når du nå har en bitcoin lommebok med bitcoin (BTC) klar kan du ta i bruk de mange mulighetene som finnes for å bruke dine bitcoins. Eller du kan lagre dem trygt og “HODLE” (Hold on for dear life) dem for fremtiden.


Hvis du ønsker å lære mere om Bitcoin kan du klikke deg videre her


Åsmund Holtan21/02/2022